Pstruh

Fileta zo pstruha so špenátom, s maslovou omáčkou a so zemiakovou kašou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z kostí pstruha, kúska mrkvy, petržlenu a póru urobíme vývar, ktorý použijeme do maslovej omáčky. Tú pripravíme tak, že na troche masla orestujeme cesnak s tymianom. Stačí pár sekúnd, len aby to zavoňalo. Zalejeme vývarom a necháme zredukovať. Odstavíme z plameňa a metličkou zašľaháme studené maslo. Dochutíme soľou a precedíme cez sitko.
  2. Uvaríme zemiakovú kašu: Očistené pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme. Do zemiakov zašľaháme maslo a vmiešame smotanu.
  3. Filety zo pstruha osušíme kuchynským papierom, osolíme a okoreníme. Panvicu zohrejeme, dáme na ňu olivový olej a položíme filety kožou dole. Pečieme asi 3 minúty, otočíme na druhú stranu a opekáme ešte minútu. Pridáme kúsok masla a tymian a počas pečenia polievame rozpusteným maslom.
  4. Na olivovom oleji orestujeme nakrájaný cesnak, pridáme špenát. Ten len prehrejeme (asi 30 sekúnd). Ochutíme soľou a čiernym korením. Na inej panvici orestujeme brokolicu, cibuľku, cherry paradajky a dochutíme soľou. Do stredu taniera dáme kašu, na to špenát a rybu. Obložíme zeleninou a polejeme maslovou omáčkou. Dekorujeme bylinkami alebo jedlými kvetmi.
  5. TIP: Na filetovanie je potrebný v prvom rade ostrý nôž a vhodná je aj pinzeta na vyťahovanie rybích kosti. Rez vedieme popri chrtovej kosti tak, aby bol odpad čo najmenší. Z jedného 300 g pstruha by sme mali mať asi 150 g filiet.