Feniklový marinovaný šalát (fotorecept)
Autor receptu: porzellanka
Skuste raz tento trosku netradicny, ale vyborny salat. Hodi sa ako slavnostnejsie predjedlo, ale aj ako lahka vecera. Napriklad na Vianoce, ked sme uz vsetci prejedeni vyprazaneho kapra a pecenej husi a ziada sa nam nieco celkom lahke na veceru. Nepamatam si uz, odkial mam tento recept, ale som zan autorovi vdacna.
Moze sa pripravit aj trosku v predstihu, potom ale marinadu a koreniny pridat tak 1-2 hodiny pred podavanim.
Skusim znovu podrobnejsi popis, aby zvladli pripravu aj nekuchari.
Postup
- Pripravime si vsetky suroviny. Ocistime fenikel, salotku. Umyjeme rukolu, otrhame stopky a potrhame ju na drobnejsie.
- Salotku nakrajame na kocky a zalejeme vinnym octom, citronovou stavou a olejom. Pridame cukor, sol, (najlepsie) cerstvo zomlete cierne korenie. Susene paradajky a salamu pokrajame, Pecorino alebo iny tvrdy syr (parmesan) nahrubo nastruhame.
Ak mame vhodny struhak, nastruhame fenikel na tenke platky. Ak nemame, nakrajat na tenucke platky,ako hobliny.
- Vsetky prisady okrem oliv a rukoly pridame do misy ku salotke, premiesame a nechame pokial mozno v chlade asi hodinu marinovat. Medzitym umyjeme rukolu, otrhame stopky a potrhame ju na drobnejsie. Pred podavanim zmiesame so salatom, ozdobime olivami a feniklovymi semiackami. Na mojej fotke ich ale nevidno, pretoze ich nepridavam. V povodnom recepte ale su.
- Toto nie je moja fotografia, ale ak by niekto nevedel, ako vypada nepostruhany fenikel (viem ze u nas na Slovensku az taky bezny nie je, alebo nebol), stiahla som fotku z Wikipedie. Neviem ci sa moze zverejnit, ak nie, Admin ju odstrani. Zial som zabudla fenikel odfotit, predtym nez som ho ocistila.