Fazuľovica ze Trnavy

Autor receptu: janazjarku

Obľúbený recept môjho svokra pochádzajúceho z Trnavy. Recept, ktorý prekonal môj rozvod a do dnešného dňa je v mojej rodine víťaz v kategórii polievka !

10
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu namočíme deň vopred ako budeme variť /samozrejmé pre skúsených variacich/. Údené kolienko strednej veľkosti /ja varím polievky tohto druhu v 6 litrovom hrnci/ dáme variť spolu s fazuľou. Keď voda s kolienkom a fazuľou zovrie pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú : mrkvu na hrubšie rezance asi 3 cm dlhé, petržlen na kolieska, kaleráb a zeler na kocky . Pridáme celú cibuľu a okoreníme. Kto to má rád ostrejšie kľudne tam môže pridať zo tri čilly papričky /to som ja!.. :-D/ Solíme až, keď je fyzoľňa polomäkká a to samozrejme podľa stavu obličiek ! Keď je uvarené kolienko a fazuľa tak pripravíme zápražku na oleji s múkou, keď je tak akurát /teda ružová/ pridáme červenú sladkú papriku a na tenké plátky nakrájaný cesnak a len tak narýchlo orestujeme /pozor tá zápražka je zjavne to nadôležitejšie/ zriedime studenou vodou a šupneme do hrnčiska a necháme prevrieť. Kolienko vylovíme a vypitváme "chudé" a nezdravé /no a čo? aj tak dobré/ mäsko. Kosť a mastné kožky odložíme pre susedovie dunča :-D, lebo úlohu v polievke už splnili !
  2. Široké rezance /odporúčam kvalitnejšie/ uvaríme podľa návodu na obale čo obal to iný návod.
  3. A potom už podávame polievočku na dobrú dušu a vetry! Cestovinu si každý naloží podľa chuti. Inak vetry spoľahlivo dokáže zastaviť 1/2 KL lyžičky saturejky, ktorú najskôr dostať kúpiť v lekárni, ale ako starká "griotková" vraveli dobrý p.. je lepší ako sto doktorov :-D