Fašiangovníky (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto jedlo sme si zvyčajne robili počas februára na fašiangy. Keď bola riadna zima a ešte aj snežilo, že sa nedalo robiť. Tak sme posadali za veľký stôl a ujedali si toto s chlebom a kyslou uhorkou a pravda zapíjali pálenkou z cukrovej repy (repakom) na trávenie. Tak sme utužovali kolegiálne vzťahy. Už sú to len spomienky.

12
porcií
25 minút
príprava
65 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ja som mal kvasenú kapustu červenú, tak som použil tú, dá sa to aj s tej. No biela je lepšia na to použiť, je viac kyslá.
  2. Všetky suroviny očistené zomelieme na mlynčeku na mäso. Vajcia nie, tie rozbijeme a pridáme bez škrupín. Pridáme vajcia tri. Štvrté je na potretie pri konečnom zapečení. Pridáme koreniny a dobré premiešame. Soliť opatrne kapusta je slaná.
  3. Hmotu dáme do dobré vymastenej hlbšej nádoby. Zakryjeme a pečieme v rúre na 200 °C asi 40 minút. Potom to odokryjeme a ešte pečieme asi 20 minút na 200 °C . Teplotu a čas si prispôsobíme vlastnej rúre.
  4. Pred koncom ešte potrieme vrch a necháme nech sa pripečie. Hotové môžeme jesť aj za horúca s pečenými zemiakmi, alebo kašou.
  5. Po dostatočnom vychládnutí nakrájame na kocky a môžme jesť s chlebom a kyslou uhorkou. Je to sýte jedlo na toto ročne obdobie ako vyšité. Želám aj vám dobrú chuť.