Fašiangovníky (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Toto jedlo sme si zvyčajne robili počas februára na fašiangy. Keď bola riadna zima a ešte
aj snežilo, že sa nedalo
robiť. Tak sme posadali za veľký stôl a ujedali si toto s chlebom a kyslou uhorkou a
pravda zapíjali pálenkou z
cukrovej repy (repakom) na trávenie. Tak sme utužovali kolegiálne vzťahy. Už sú to len
spomienky.
12 porcií |
25 minút príprava |
65 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Ja som mal kvasenú kapustu červenú, tak som použil tú, dá sa to aj s tej. No biela je lepšia na to použiť, je viac kyslá.
- Všetky suroviny očistené zomelieme na mlynčeku na mäso. Vajcia nie, tie rozbijeme a pridáme bez škrupín. Pridáme vajcia tri. Štvrté je na potretie pri konečnom zapečení. Pridáme koreniny a dobré premiešame. Soliť opatrne kapusta je slaná.
- Hmotu dáme do dobré vymastenej hlbšej nádoby. Zakryjeme a pečieme v rúre na 200 °C asi 40 minút. Potom to odokryjeme a ešte pečieme asi 20 minút na 200 °C . Teplotu a čas si prispôsobíme vlastnej rúre.
- Pred koncom ešte potrieme vrch a necháme nech sa pripečie. Hotové môžeme jesť aj za horúca s pečenými zemiakmi, alebo kašou.
- Po dostatočnom vychládnutí nakrájame na kocky a môžme jesť s chlebom a kyslou uhorkou. Je to sýte jedlo na toto ročne obdobie ako vyšité. Želám aj vám dobrú chuť.