Zapekané cestoviny

Fantastické zapečené cestoviny (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi jednoduché jedlo, ktoré sa hodí na obed aj na večeru. Veď nie vždy musí byť dobré jedlo prácne a komplikované :-) Občas sa treba nechať prekvapiť. Ja ich vrelo odporúčam, u nás sú jedny z našich najobľúbenejších zapečených cestovín :-)

6
porcií
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cestoviny podľa vlastnej voľby, 250 g syra na strúhanie kyselkavej chuti a 2 veľké hrste čerstvého špenátu. A aj všetko potrebné na bešamelovú omáčku.
  2. Ako prvé si dáme variť cestoviny, klasicky podľa návodu a zvyku.
  3. Kým sa cestoviny varia, si uvaríme bešamel. Na masle podusíme postrúhanú cibuľu. Následne pridáme múku a chvíľku posmažíme, akoby klasicky zápražku. Zalejeme mliekom, dáme soľ (treba trocha viac), korenie a trocha mletého muškátového orieška. Privedieme do varu a podľa toho ako bude hustnúť, pridáme mlieko. Povaríme zo 5 minút a hotovo. Omáčka nemá byť ani príliš hustá, ani riedka. Skoro ako keď varíte puding. S horúcimi cestovinami a omáčkou ideme už aj robiť ďalej.
  4. Hlbší pekáč vytrieme maslom. Dáme polovicu cestovín, vysypeme na ne polovicu syra a trocha popohýname, nech sa syr dostane aj medzi cestoviny. Následne nanesieme polovicu bešamelu, dáme špenát a trochu ho osolíme. Zakryjeme zvyšnými cestovinami. Na cestoviny nanesieme zvyšnú omáčku a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Vrch môžete trocha osoliť. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 190 °C cca 40 minút.
  5. Tieto cestoviny sú naozaj výborné. Ak chcete, môžete ich spraviť aj bez špenátu, alebo aj s väčším množstvom syra :-) Je to len na Vás. My doma špenát ľúbime, takže ich pripravujem väčšinou so špenátom :-) Naozaj odporúčam vyskúšať. Dobrú chuť !
  6. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube