Falošný španielsky vtáčik (fotorecept)
Autor receptu: alexandra20
Hovädzie mäso je zdĺhavé na prípravu a mne osobne ani tak nechutí, takže
španielskeho vtáčika pripravujem z
bravčového mäsa a nerobím rolky, ale pokrájam mäsko na kocky, je to oveľa
rýchlejšie hotové. Pravideľne má u nás
na stole miesto.
5-6 porcií |
15 minút príprava |
90-100 minút tepelná úprava |
Postup
- Naposledy som použila brav. stehno, ale robievam ho aj z pliecka. Záleží podla toho, čo máte po ruke alebo čo máte radšej. Mäsko som si umyla, očistila, nakrájala na kocky a dala do misky kde som pridala soľ, čierne korenie (ale nie vela, radšej dokoreniť na záver, ako by ho malo byť vela) a horčicu, aby bolo všetko mäsko pekne obalené. Všetko spolu zmiešam a pridám ešte hladkú múku asi 2 lyžice a znovu pomiešam.
- Na masti osmažím mäsko, aby sa zatiahlo.
- Vyberiem mäsko a do výpeku (ak je ho málo ešte pridám masť), dám cibuľku nakrájanú na kocky, osmažím do sklovita.
- Do cibuľky pridám červenú papriku, asi jednu lyžičku - urobí peknú farbu aj chuť. Krátko osmahnem pozor, aby sa nespálila, pridám mäsko a premiešam.
- Vodu si zohrejem v rýchlovarnej kanvici, zalejem mäsko asi 1 litrom vody, poriadne pomiešam, zakryjem pokrievkou a nechám dusiť. Treba dať dosť vody na začiatku, aby bolo dosť šťavy, lebo neskorším dolievaním sa stratí chuť, kedže priateľ má rád veľa šťavy, tak jej dávam viac.
- Medzitým, ako sa mäsko dusí, si pripravím ostatné ingrediencie. Uhorky a párok pokrájam na drobno a vajíčka pretlačím cez sitko.
- Priebežne miešam. Dusím asi hodinku a pol, ale môže byť aj kratšie záleží od mäska. Keď je mäsko mäkké, pridám vajíčka, uhorky a párok. Povarím ešte asi 10 minút. Na záver pridám ešte lyžičku horčice poriadne premiešam a dochutím ešte soľou a čiernym korením, ak je to potrebné. Mne na záver už nič nechýba, tak nezvyknem dochucovať. Podávam s ryžou. Dobrú chuť.