Eszterházy roštenka (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Meno Eszterházy je známe po celom Uhorsku a Rakúsku..významným nositeľom tohto
mena bol barón Pál Eszterházy..bol považovaný za jedného z najväčších labužníkov tej
doby..dnes už je toto meno známe iba z jedálnych lístkov..najznámenjšia je jeho torta a
roštenka...dnes som ju uvarila a môžem iba súhlasiť s jeho labužníctvom, lebo toto je
veľmi chutné jedlo...jeho dvorný kuchár mal iste jeho obdiv..škoda, že nežijem v tej
dobe, možno by som mu bola skvelou kuchárkou...
4 porcie |
45 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si roštenku aj zeleninu...roštenku som umyla a osušila..zeleninu som pokrájala na rezance..
- mäso som vyklepala..
- posypala hladkou múkou..
- na panvicu som dala bravčovú masť a roštenku som opiekla z oboch strán..
- do rajnice som preložila mäso, osolila, okorenila, pridala som výpek aj horčicu..na vrch som nastrúhala citrónovú kôru...
- podliala som ju hovädzím vývarom...a dusila do mäkka..postupne som počas dusenia pridávala malé množstvo vývaru...a treba aj pomiešať..
- a pripravila som si zeleninu...na masle som orestovala cibuľku, pridala som zelelninu a za stáleho miešania dusila na slabom plameni..
- posypala som zeleninu štipkou cukru, aby skaremelizoval...a podliala troškou vína...spolu som to podusila za stáleho miešania...
- k udusenej zelenine som pridala pokrájanú petržlenovú vňať..
- keď bolo mäso takmer hotové , pridala som dusenú zeleninu a nechala prejsť varom..
- napokon som pridala 2 lyžice smotanky a ešte minútku povarila...pokiaľ sa mäso dusilo, uvarila som si ryžu...môže sa podávať aj s cestovinou..
- všetko som naložila na taniere, ozdobila a môžem iba popriať dobrú chuť...