Eszterházy roštenka (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Meno Eszterházy je známe po celom Uhorsku a Rakúsku..významným nositeľom tohto mena bol barón Pál Eszterházy..bol považovaný za jedného z najväčších labužníkov tej doby..dnes už je toto meno známe iba z jedálnych lístkov..najznámenjšia je jeho torta a roštenka...dnes som ju uvarila a môžem iba súhlasiť s jeho labužníctvom, lebo toto je veľmi chutné jedlo...jeho dvorný kuchár mal iste jeho obdiv..škoda, že nežijem v tej dobe, možno by som mu bola skvelou kuchárkou...

4
porcie
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si roštenku aj zeleninu...roštenku som umyla a osušila..zeleninu som pokrájala na rezance..
  2. mäso som vyklepala..
  3. posypala hladkou múkou..
  4. na panvicu som dala bravčovú masť a roštenku som opiekla z oboch strán..
  5. do rajnice som preložila mäso, osolila, okorenila, pridala som výpek aj horčicu..na vrch som nastrúhala citrónovú kôru...
  6. podliala som ju hovädzím vývarom...a dusila do mäkka..postupne som počas dusenia pridávala malé množstvo vývaru...a treba aj pomiešať..
  7. a pripravila som si zeleninu...na masle som orestovala cibuľku, pridala som zelelninu a za stáleho miešania dusila na slabom plameni..
  8. posypala som zeleninu štipkou cukru, aby skaremelizoval...a podliala troškou vína...spolu som to podusila za stáleho miešania...
  9. k udusenej zelenine som pridala pokrájanú petržlenovú vňať..
  10. keď bolo mäso takmer hotové , pridala som dusenú zeleninu a nechala prejsť varom..
  11. napokon som pridala 2 lyžice smotanky a ešte minútku povarila...pokiaľ sa mäso dusilo, uvarila som si ryžu...môže sa podávať aj s cestovinou..
  12. všetko som naložila na taniere, ozdobila a môžem iba popriať dobrú chuť...