Kuracie žalúdky

Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnešný obed kuracie žalúdky so zeleninou krájanou na paličky, vínom a smotanou na obľúbený spôsob grófa Eszterházyho

4
porcie
10 minút
príprava
50+10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si najprv žalúdky. Umyla, osušila a nakrájala na menšie kúsky. Nakrájala som si aj slaninu a pripravila cibuľu.
  2. Na rajnicu som dala vytopiť nakrájanú údenú slaninu.
  3. Pridala som nakrájanú cibuľu a opiekla.
  4. Pridala som kuracie žalúdky. Všetko som pomiešala a nechala som dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparila.
  5. V strede som urobila vareškou priestor pre červenú mletú papriku, aby sa mohla opiecť na masti a uvoľnila svoju chuť a farbu. Potom som všetko zmiešala, pridala som kečup.
  6. Kuracie žalúdky som podliala len malým množstvom vody, teda tak, aby boli žalúdky ponorené.Pridala soľ,korenie, štipku rasce, bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie.Dusila som na slabšom plameni a počas dusenia som podlievala len malým množstvom vody.
  7. Keď boli žalúdky mäkké, pridala som k nim zeleninu na paličky. Nechala som ich chvíľu prejsť varom a pridala som víno. Zelenina potrebuje asi 10 min. a je uvarená. Pripravila som som smotanu s múkou.
  8. Pridala som smotanu zmiešanú s múkou. Trošku som povarila a jedlo bolo hotové.
  9. Pokiaľ sa žalúdky dusili, pripravila som si cesto na zelené nokerle. Robím ich vždy z hladkej múky, do ktorej zamiešam tretinu polohrubej múky. Pridala som vajce, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať nakrájanú na drobno. Všetko som zmiešala. Na nokerle nikdy nevymiešam cesto úplne, len trošku zmiešam s vodou. Cesto sa počas sádzania zmieša a sú omnoho ľahšie. Do vriacej vody som sádzala nokerle.
  10. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
  11. Hotové jedlo so servírovala na taniere. Prajem vám dobrú chuť. Jedlo je znamenité.