Hovädzie mäso

Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Už dávno som ho mala v pláne. Prešla som si niekoľko receptov, kým som sa rozhodla pre ten svoj.

4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pôvodne sa toto jedlo pripravuje dusením hovädzej roštenky. Pliecko je dostupnejšie a na dusenie tiež ako stvorené, tlakový hrniec zas skráti dobu prípravy o polovicu, chute nikam neuniknú. Preto ho rada využívam. Mäso som nakrájala na plátky naprieč vláknam, osolila, okorenila a vyklepala. V hrnci som rozpálila masť, plátky z oboch strán prudko opiekla a uložila bokom. Na výpeku som poopekala očistenú a naplátkovanú cibuľu s lyžičkou cukru. Pridala som medzičasom očistenú a na julienne nakrájanú mrkvu, petržlen aj zeler.
  2. Keď sa zelenina osmahla, priliala som víno, pridala horčicu a kapary bez nálevu spolu s kúskami citrónovej kôry. Tieto prísady dodajú jedlu jedinečnú chuť. Víno som nechala odpariť.
  3. Prisypala som múku a stále miešala, kým sa trocha pripiekla. Vtedy som ponakladala naspäť plátky mäsa, zaliala ich vodou a ešte posolila. Ak máte hovädzí vývar, bude to ešte lepšie. Hrniec som zavrela a natlakovala, dusilo sa to tam 40 minút. Pri hovädzom väčšinou tento čas je potrebný, niekedy aj viac, záleží od veku zvieraťa a druhu mäsa.
  4. Keď boli plátky mäkké, povyberala som ich a šťavu ochutnala. Bola výraznej, výbornej chuti. Priliala som smotanu a dobre premiešala. Zjemní chuť a upraví aj hustotu šťavy. K tomuto jedlu sa zvyknú podávať široké rezance. Nič sa nepokazí ani knedľou, keďže chuťovo pripomína sviečkovú. Ja som zvolila dusenú ryžu. Manžel len neveriacky pozeral, či toto je maďarský recept - bez červenej papriky, s kaparami a citrónovou kôrou. Toto nie je sú jeho chute. Mne chutilo náramne.