Hovädzie mäso
Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Už dávno som ho mala v pláne. Prešla
som si niekoľko receptov, kým som sa
rozhodla pre ten svoj.
4 porcie |
20 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Pôvodne sa toto jedlo pripravuje dusením hovädzej roštenky. Pliecko je dostupnejšie a na dusenie tiež ako stvorené, tlakový hrniec zas skráti dobu prípravy o polovicu, chute nikam neuniknú. Preto ho rada využívam. Mäso som nakrájala na plátky naprieč vláknam, osolila, okorenila a vyklepala. V hrnci som rozpálila masť, plátky z oboch strán prudko opiekla a uložila bokom. Na výpeku som poopekala očistenú a naplátkovanú cibuľu s lyžičkou cukru. Pridala som medzičasom očistenú a na julienne nakrájanú mrkvu, petržlen aj zeler.
- Keď sa zelenina osmahla, priliala som víno, pridala horčicu a kapary bez nálevu spolu s kúskami citrónovej kôry. Tieto prísady dodajú jedlu jedinečnú chuť. Víno som nechala odpariť.
- Prisypala som múku a stále miešala, kým sa trocha pripiekla. Vtedy som ponakladala naspäť plátky mäsa, zaliala ich vodou a ešte posolila. Ak máte hovädzí vývar, bude to ešte lepšie. Hrniec som zavrela a natlakovala, dusilo sa to tam 40 minút. Pri hovädzom väčšinou tento čas je potrebný, niekedy aj viac, záleží od veku zvieraťa a druhu mäsa.
- Keď boli plátky mäkké, povyberala som ich a šťavu ochutnala. Bola výraznej, výbornej chuti. Priliala som smotanu a dobre premiešala. Zjemní chuť a upraví aj hustotu šťavy. K tomuto jedlu sa zvyknú podávať široké rezance. Nič sa nepokazí ani knedľou, keďže chuťovo pripomína sviečkovú. Ja som zvolila dusenú ryžu. Manžel len neveriacky pozeral, či toto je maďarský recept - bez červenej papriky, s kaparami a citrónovou kôrou. Toto nie je sú jeho chute. Mne chutilo náramne.