Dusená hlávková kapusta

Dusená kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Opäť som chcel byť „šporovlivý“ a v AJ markete som kúpil hotové mrazené zemiakové knedle (na Slovácku známe ako chlupaté knedlíky, alebo tiež blbóni).* Nechal som sa „učičíkať“ celkom dobrou kvalitou knedlí na pare. Prvý, ale aj posledný raz. Tak mi treba, keď som lenivý a nepripravil som ich vlastnoručne. Na našom Východe sa hovorí, že: „po kark do vapna a baganče von“! Ešte že moje meno zachránila dusená sladká kapusta a asi 12 mm hrubé plátky údeného bravčového mäsa. Učíme sa po celý život!

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vyškvaril som polovicu množstva pokrájanej prerastenej slaniny,
  2. na ktorej som krátko podusil na „slížiky“ pokrájanú hlávku sladkej kapusty.
  3. Potom som k nej pridal pokrájanú šalotku, posypal soľou, v mažiari čerstvo drvenou rascou a mletým čiernym korením.
  4. Po premiešaní pridal kopcovitú PL kryštálového cukru, po premiešaní nechal chvíľku skaramelizovať.
  5. A „korunoval“na trojuholníčky pokrájaným tvrdším zeleným jablkom, zmiešal a prikryté nechal dusiť na ½ ohreve, než „kompletné dielo“ nadobudlo príjemnú konzistenciu.
  6. V druhej panvici som vyškvaril druhú ½ slaniny, podusil na nej pokrájanú žltú cibuľu.
  7. Pridal som a po obidvoch stranách opiekol plátky údeného bravčového mäsa.
  8. Podával som „kúpenskými blbónami“, ale na budúce pripravím svoje domáce.
  9. Je tu november s „chladnejším“ počasím, čo sa odzrkadlilo aj na veľkosti našich ruží!