Hubová omáčka

Dubáková omáčka (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Mal som možnosť kukať sa na prsty "šéfkuchárovi" Milanovi Rodinovi, keď svojej mame robil dubákovú omáčku. Naozaj je skvelá... Tá omáčka.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olej som dal osmažiť nadrobno pokrájanú cibuľu, trochu neskoršie som pridal rozpučený a na jemno nasekaný cesnak (3 strúčiky). Po chvíľke som pridal trošilinku vody, vraj sa vtedy cibuľka osmaží rovnomerne a od spodku neprihára.
  2. Keď bola cibuľka tak ako má byť, pridal pokrájané hlavičky dubákov, osolil, okorenil a dusil pod pokrievkou s občasným premiešaním. Tie klobúčiky dubákov som pokrájal tak, že som najprv rozrezal hlavičku na 4 časti a tie potom pokrájal na tenké plátky.
  3. Keď boli huby podusené, pridal som ďalšie 3 strúčiky posekaného cesnaku, smotanu na šľahanie aj smotanu na varenie a kopcovitú polievkovú lyžicu masla. Omáčku som zohrieval na plný plyn, aby prehrial smotanky a potom plyn ubral a pomaly varil.
  4. Do polovičky malého pohárika som urobil zátrepku z hladkej múky a vody, ktorú som po troškách prilieval do omáčky, dobre premiešal a povaril. Potom som pridal lyžicu horčice a dochutil korením a soľou.
  5. Keď som mal dovarené, poukladal som na vrch omáčky plátky masla na zjemnenie chuti a vraj sa potom na nej neurobí kôrka.
  6. A máme hotovo. DOBRÚ CHUŤ.