Zeleninová nátierka
Domáci ajvar
Autor receptu: redakcia
5 menších pohárov porcií |
70 minút príprava |
Postup- Zeleninu umyjeme. Papriky prekrojíme a zbavíme semienok. Baklažán aj cibuľu prekrojíme napoly. Zeleninu dáme piecť na plech do rúry zohriatej na 190–200 stupňov. Zeleninu na plechu postupne otáčame tak, aby bola zo všetkých
strán dohneda opečená. Ideálne je pečenie s cirkuláciou vzduchu približne 25 minút, aby zelenina zostala šťavnatá.
- Upečenú zeleninu potom na plechu prikryjeme alobalom, aby sa zelenina ešte sparila, a necháme ju tak 10 minút. Následne, ešte kým je zelenina
teplá, ju zbavíme šupky. Potom zeleninu dáme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Rozmixovanú zeleninu dáme do hlbšej panvičky a pridáme
ostatné ingrediencie: 5 pretlačených strúčikov cesnaku, vínny ocot, cukor, soľ, korenie, olivový olej a zmes sušených bylín. Keď zmes zovrie, naplníme ňou čisté a vysušené poháriky,
uzavrieme a obrátime hore dnom na
24 hodín. Skladujeme na chladnom
a tmavom mieste.
|