Domáce tortily s kelovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Chcela som si vyskúšať 2 veci -jednak urobiť doma tortily a taktiež vyšpekulovať niečo z kelu - a prívarok to rozhodne nemal byť. Som rada, že som si vymyslela túto kombináciu ako dnešný obed. Jednak som zistila, že domáca výroba tortíl je detská hračka (nech sa hanbia v našich obchodoch, čo za to pýtajú!!!). A zistenie, že surový kel môže byť taký chutný, bolo tiež milé prekvapenie.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tortily si zmiesame všetky uvedené suroviny a ručne vymiešame hladké cesto. Miešame asi 3 minúty. Je elastické, mäkké, nelepí sa.
  2. Cesto zakryjeme rovno na pracovnej ploche okrúhlou misou a necháme 15 minút odpočívať.
  3. Formujeme malé guličky cca 45g , z ktorých formujeme najprv kolieska
  4. Prehneme bočne...
  5. Potom este raz z opačnej strany..
  6. Nakoniec na ploche vygúľame malé guľôčky.
  7. Dáme ich do misy a zakryjeme utierkou aby nevyschli.
  8. Vyváľkame na okrúhly tvar , nemusíme podsypávať múku, dáme na rozpálenú suchú panvicu najprv z jednej strany piect.
  9. Keď sa začnú tvoriť vzduchové bubliny, otočíme ich a pečieme z druhej strany. Viackrát obrátime.
  10. Hotové sú pekne opečené z oboch strán.
  11. Ukladáme ich na tanier na seba.
  12. Medzitým si očistíme kelovú hlavu a nakrájame na úzke pásiky.
  13. Pridáme olivový ochutený olej, soľ, čierne korenie, pokrájané olivy a paradajky, dobre premiešame.
  14. Tortilu si natrieme creme fraiche alebo kyslou smotanou, na to dáme rajčinovú omáčku s olivami.
  15. Navrstvíme kelový šalát.
  16. Preložíme a môžme sa pustiť do jedenia.