Domáce tortily s kelovým šalátom (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Chcela som si vyskúšať 2 veci -jednak urobiť doma tortily a taktiež vyšpekulovať niečo z kelu - a prívarok to rozhodne nemal byť. Som rada, že som si vymyslela túto kombináciu ako dnešný obed. Jednak som zistila, že domáca výroba tortíl je detská hračka (nech sa hanbia v našich obchodoch, čo za to pýtajú!!!). A zistenie, že surový kel môže byť taký chutný, bolo tiež milé prekvapenie.
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Na tortily si zmiesame všetky uvedené suroviny a ručne vymiešame hladké cesto. Miešame asi 3 minúty. Je elastické, mäkké, nelepí sa.
- Cesto zakryjeme rovno na pracovnej ploche okrúhlou misou a necháme 15 minút odpočívať.
- Formujeme malé guličky cca 45g , z ktorých formujeme najprv kolieska
- Prehneme bočne...
- Potom este raz z opačnej strany..
- Nakoniec na ploche vygúľame malé guľôčky.
- Dáme ich do misy a zakryjeme utierkou aby nevyschli.
- Vyváľkame na okrúhly tvar , nemusíme podsypávať múku, dáme na rozpálenú suchú panvicu najprv z jednej strany piect.
- Keď sa začnú tvoriť vzduchové bubliny, otočíme ich a pečieme z druhej strany. Viackrát obrátime.
- Hotové sú pekne opečené z oboch strán.
- Ukladáme ich na tanier na seba.
- Medzitým si očistíme kelovú hlavu a nakrájame na úzke pásiky.
- Pridáme olivový ochutený olej, soľ, čierne korenie, pokrájané olivy a paradajky, dobre premiešame.
- Tortilu si natrieme creme fraiche alebo kyslou smotanou, na to dáme rajčinovú omáčku s olivami.
- Navrstvíme kelový šalát.
- Preložíme a môžme sa pustiť do jedenia.