Domáce mozzarellové tyčinky (fotorecept)

Autor receptu: lucka99

Už ani neviem, koľkokrát som sa pristihla ako si prezerám obrázky mozzarellových tyčiniek na internete. Vyzerajú tak dobre, ten roztopený syr a chrumkavá kôrka okolo neho. Som šťastná, že sa mi ich podarilo urobiť samej. Je to vynikajúce, predjedlo, snack k telke alebo ich kľudne môžte podávať na obed ako som to urobila aj ja. Je len na vás, či sa rozhodnete túto mňamku vyprážať alebo radšej zvolíte diétnejšiu verziu pečenia v rúre. Dobrú chuť!

2
porcie
25 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mozzarellu osušíme a pokrájame na tyčinky. Dajú sa kúpiť už aj priamo mozzarellové tyčinky ale ja som mala normálnu tak som použila tú.
  2. Pripravíme si veci na obaľovanie. Do jednej misky si dáme múku, do druhej vajíčko s trochou mlieka a do tretej zmes zo strúhanky a byliniek. Mozzarellu najprv obalíme v múke.
  3. Rozšľaháme si vajíčko spolu s mliekom a štipkou soli a ponárame mozzarellu.
  4. Poslednú vrstvu pripravíme zmiešaním strúhanky s petržlenovou vňaťou (ja som použila čerstvú ale nemusí byť), oreganom, bazalkou, čiernym korením, soľou a paprikou. Keďže doma máme radi pikatné jedlá, použila som mleté chilly. Mozzarellu ponoríme do vajíčka a následne obalíme v strúhanke znovu ponoríme do vajíčka a znovu do strúhanky. To nám zabezpečí, že nám syr nevytečie. Keď doma ešte nebúchajú vidličkou o stôl s pokrikmi : ,,My chceme jest!" :D, vložím obalenú mozzarellu ešte aspoň na pol hodinu do mrazničky. Vtedy sa už naozaj nemusím obávať, že by mi pri vyprážaní vytiekla ;). Takto si môžte tyčinky pripraviť aj do zásoby a vybrať z mrazničky vždy, keď vás prepadne mlsná :)
  5. Rozpálime si olej a tyčinky vyprážame do zlatova. Je dôležité aby bol olej naozaj rozpálený inak sa nám strúhanka nestihne zapiecť skôr ako sa mozzarella rozpustí a syr začne vytekať. Kto chce diétnejšiu verziu, stačí tyčinky poukladať na plech pokrytý papierom na pečenie a šup do rúry. Hotové tyčinky ukladáme do nádoby vystlanej papierovou servítkou aby nám odsala prebytočný tuk.
  6. Podávame za tepla pokiaľ sa nám mozzarella ešte krásne ťahá. Tyčinky sú veľmi chutné s rôznymi dipmi alebo len tak s kečupom či tatarkou. Keďže ja som ich servírovala na obed ako prílohu sme mali šalátik. Recept naň nájdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mozzarella-pecena-v-slanine-na-salatiku-so-za/44164-recept.html Mňam! :)