Domáca akože saláma

Autor receptu: doman

Túto úžasnú vec som sa naučil v Chorvátsku. Veľmi mi chutila ibaže výroba trvá min. 12dní.

30 minút
príprava
14 dní v chladničke minút
tepelná úprava

Postup

  1. Prvá vec ktorú urobíme je, že si pripravíme dve čisté plátené utierky a očistíme panenku od zvyšného tuku. Potom panenku zabalíme do jednej z utierky aby nám vytiahla vodu na povrchu. Inak mäso neumývajte, je to ako špongia, nasaje vodu a neskôr z nej vytečie všetká chuť.
  2. Na druhú rozloženú utierku nasypeme 750g soli, 500g cukru a premiešame. Panenku vyberieme z utierky a obalíme v bylinkách a v čiernom korení.
  3. Panenku položíme na utierku so soľou a s cukrom a na vrch nalejeme trošku medu. Na to vysypeme 750g soli a 500g cukru, obalíme utierkou a vložíme do chladničky.
  4. Takúto pekne zabalenú panenku vložíme na vrch chladničky k stene ( na naj chladnejšie miesto v chladničke) a počkáme 12- 14 dní. Panenku pravidelne kontrolujeme, ak je utierka veľmi mokrá, panenku vyberieme a na utierku položíme ďalšiu utierku. Dobrú chuť.