Mäsová roláda
Dôchodcovská roláda
Autor receptu: sjumack
Tento recept mám od mojej babky, ktorá roládu robievala na všetky oslavy v práci či v rodine. S kolegyňami ju volali "dôchodcovská" - pravdepodobne preto, že z mletého mäsa bola lacnejšia.
8 - 10 porcií |
120 minút príprava |
70 minút na 200 °C |
Postup
- Zmiešame mleté bravčové a hovädzím mäso, zalejeme mliekom, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a vegetu. Dobre premiešame a zmes necháme hodinku odstáť.
- Pripravíme si 5 tenučkých omeletiek s hráškom (vajce, kvapka mlieka, štipka vegety, hrášok) a necháme ich vychladnúť. Mrkvu nakrájame na tenké plátky - ja používam škrabku na zemiaky.
- Pripravíme si grilovací alobal (cca 50x60 cm), na ten ešte položíme potravinovú fóliu, pomocou ktorej budeme roládu rolovať.
- Mäsovú zmes rozložíme na pripravenú fóliu tak, aby mala hrúbku max 1 cm, uťapkáme, zarovnáme kraje a ukladáme vrstvy rolády. Začíname od kraja pri sebe, necháme cca 1 cm voľný a ukladáme vrstvy po celej ploche tak, aby nám na opačnom okraji ostalo cca 5 cm voľné. Začneme anglickou slaninkou, na ňu prídu omeletky, potom plátky mrkvy.
- Roládu pomocou fólie zarolujeme čo najtesnejšie, fóliu na záver stiahneme a roládu dobre zabalíme do alobalu - tak, aby šťava z rolády nevytiekla pri pečení.
- Pečieme 1 hodinu na 200 °C. Potom alobal otvoríme, polejeme roládu šťavou a ešte 10 minút dopekáme na otvorenom alobale.
Roládu krájame šikmo, môže sa podávať teplá, ale výborná je aj na studeno rôznymi šalátmi.