Mäsová roláda

Dôchodcovská roláda

Autor receptu: sjumack

Tento recept mám od mojej babky, ktorá roládu robievala na všetky oslavy v práci či v rodine. S kolegyňami ju volali "dôchodcovská" - pravdepodobne preto, že z mletého mäsa bola lacnejšia.

8 - 10
porcií
120 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame mleté bravčové a hovädzím mäso, zalejeme mliekom, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a vegetu. Dobre premiešame a zmes necháme hodinku odstáť.
  2. Pripravíme si 5 tenučkých omeletiek s hráškom (vajce, kvapka mlieka, štipka vegety, hrášok) a necháme ich vychladnúť. Mrkvu nakrájame na tenké plátky - ja používam škrabku na zemiaky.
  3. Pripravíme si grilovací alobal (cca 50x60 cm), na ten ešte položíme potravinovú fóliu, pomocou ktorej budeme roládu rolovať.
  4. Mäsovú zmes rozložíme na pripravenú fóliu tak, aby mala hrúbku max 1 cm, uťapkáme, zarovnáme kraje a ukladáme vrstvy rolády. Začíname od kraja pri sebe, necháme cca 1 cm voľný a ukladáme vrstvy po celej ploche tak, aby nám na opačnom okraji ostalo cca 5 cm voľné. Začneme anglickou slaninkou, na ňu prídu omeletky, potom plátky mrkvy.
  5. Roládu pomocou fólie zarolujeme čo najtesnejšie, fóliu na záver stiahneme a roládu dobre zabalíme do alobalu - tak, aby šťava z rolády nevytiekla pri pečení.
  6. Pečieme 1 hodinu na 200 °C. Potom alobal otvoríme, polejeme roládu šťavou a ešte 10 minút dopekáme na otvorenom alobale. Roládu krájame šikmo, môže sa podávať teplá, ale výborná je aj na studeno rôznymi šalátmi.