Do kelu s bravčovým! (fotorecept)

Autor receptu: jody

Tentoraz variácia na bravčové mleté v kombinácii s kelom. Jednak kel v mäse a potom aj mäso v keli. Dobrota pre jazyk, pastva pre oči. Skúste. :-)

30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mleté mäso (nalepšie mix krkovička, pliecko a pod., aby bolo trochu mastnejšie) zmiešame spolu s cibuľou nakrájanou nadrobno, popučeným cesnakom, 1-2 vajíčkami, vločkami a koreninami. Dobre premiešame (používam igelitové rukavice, ktoré zaviedli na výber pečiva, dobre sa s nimi pracuje) a necháme aspoň pol hodinku postáť. Medzitým uvaríme tak zo 4 vajíčka takmer na tvrdo (7 minút), ochladíme, ošúpeme.
  2. Z hlávky kelu oberieme vrchné listy, nepekné odhodíme, z tých pekných obrežeme hrubé stonky a potom nakrájame na drobno. Zmes na sekanú rozotrieme na navlhčenú utierku. Vrstva by nemala byť príliš tenká, inak popraská a náplň utečie. Na mäsovú placku rozprestrieme nakrájaný kel.
  3. Na kraj mäsa poukladáme hranolčeky tvrdého syra, o kúsok ďalej klobásku...
  4. ...pomocou utierky zvinieme, dobre popritláčame a pokračujeme tentoraz vajíčkovou plnkou. Môžeme pridať aj slaninu, či čokoľvek iné, na čo máte chuť.
  5. Sekanú pomocou mokrej utierky prenesieme na poolejovaný pekáč a dokola obložíme na hrubé kusy pokrájaným zvyšným kelom. A tak sa nám ocitne bravčové v keli. :-) Mäso pokladieme plátkami slaniny a kel osolíme a pokmínujeme. Podlejeme pohárom vody a prikryté dáme piecť.
  6. Počas pečenia kontrolujeme, či je dostatok tekutiny, podľa potreby podlievame. Pečieme prikryté, len na posledných 20 minút poriadne bez pokrievky zapečieme.
  7. Podávame s varenými zemiakmi. A jeme aj očami, :-) Prajem dobrú chuť.