Čokoládový dezert

Dezert z bielej čokolády s pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami (videorecept)

Autor receptu: sons

Dnes nám bude variť mladý michelinský šéfkuchár Ladislav Floreán a pripraví svieži moderný dezert plný tradičných sezónnych slovenských surovín.

Postup

  1. Dezert z bielej čokolády s vanilkou: Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a pridáme 2 PL kryštálového cukru. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, vnútro vyškrabeme malým nožom a všetko pridáme do smotany s cukrom. Smotanu zohrejeme. Bielu čokoládu nalámeme alebo nakrájame na približne rovnaké kúsky a vložíme do misky. Keď je smotana horúca, nesmie však vrieť, pomaly ju nalejeme na bielu čokoládu a za stáleho miešania čokoládu rozpustíme.
  2. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme pár minút nabobtnať. Následne z plátkov želatíny vyžmýkame prebytočnú vodu, metličkou vmiešame do zmesi smotany a bielej čokolády. Vylejeme do pripravenej vymastenej formy a necháme stuhnúť v chladničke ideálne 12 hodín.
  3. Lístkové cesto: Rozvaľkané lístkové cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a celým makom. Navrch nastrúhame vlašské orechy. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ďalším plechom. Pečieme pri 180 °C do zlatohneda a chrumkava.
  4. Pošírovaná rebarbora: Rebarboru umyjeme, odkrojíme konce a nakrájame na kúsky. Do hrnca dáme vodu a cukor v pomere 2:1. Pridáme tiež sirup grenadina tak, aby sme dosiahli ružovú farbu sladkého vývaru. Rebarboru pošírujeme 1-3 minúty tak, aby sa nerozvarila a zachovala si svoj tvar.
  5. Macerované jahody: Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Preložíme do misky, pridáme sirup grenadina a dochutíme troškou cukru a štipkou mletého korenia. Necháme pár minút macerovať.
  6. Zo stuhnutej zmesi z bielej čokolády povykrajujeme kolieska. Podávame s pošírovanou rebarborou, macerovanými jahodami a kúskami upečeného lístkového cesta. Dozdobíme čučoriedkami.