Dekolt Madame du Barry (fotorecept)

Autor receptu: jody

Zasa som teda raz experimentovala a čuduj sa (či nečuduj ?) svete, bolo to super.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vody, kam sme pridali pár kvapiek citrónovej šťavy, dáme variť karfiol. Všetko ostatné nakrájame na drobné kúsky, syr (použite prosím niečo francúzske) nastrúhame. Začneme bešamelom. Kocky slaniny necháme roztopiť, pridáme plátok masla...
  2. ...zasypeme múkou, opražíme, podlejeme smotanou a za ustavičného miešania uvaríme polohustý bešamel.
  3. Do horúceho zamiešame nastrúhaný syr. Odstavíme bokom a necháme rozpustiť. Uvaríme cestoviny.
  4. Nadrobno nasekanú cibuľku speníme na lyžici oleja, pridáme kuracinu nakrájanú na drobno, opečieme, posolíme, pridáme na pásiky nakrájanú kápiu, zasypeme provensálskym korením, podlejeme troškou vody a udusíme do mäkka, tak cca 15 min.
  5. Do udusenej mäsovej zmesi pridáme rajčinový pretlak a čerstvo zomleté čierne korenie, necháme prevrieť a vypneme.
  6. Tu som zvažovala dve možnosti. Buď budem mäsovú zmes a karfiol s bešamelom podávať zvlášť, alebo to všetko zmiešam dokopy. Keďže som ale chcela ten karfiol zapiecť a trúba bola obsadená, zvolila som možnosť zmiešať všetko dohromady. Nabudúce ale určite vyskúšam aj tú druhú... Takže bešamel pridáme do mäsovej omáčky.
  7. Do omáčky vložíme ružice karfiolu, nevaríme, necháme len prehriať.
  8. A už len baštíme a čudujeme sa prekvapivej chuti. :-)