Divina

Daniel na burgundský spôsob

Autor receptu: redakcia

Dusená divina na zelenine a červenom víne.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 8 guľôčok nového korenia, 8 guľôčok borievky, 6 lístkov bobkového listu a vetvičky rozmarínu dáme do hrnca s 1 litrom vody, 15 minút povaríme a necháme vychladnúť. Mäso nakrájame na plátky, vložíme do misky a zalejeme vychladeným vývarom. Cez noc necháme marinovať.
  2. Očistenú zeleninu nakrájame na hranolčeky, cibuľu nakrájame nadrobno. Namarinované mäso sprudka opečieme na oleji z každej strany asi 3 minúty, vyberieme a odložíme nabok. Potom restujeme polovicu zeleniny, pridáme pretlak, osolíme, okoreníme, zalejeme vínom. Vrátime späť a prikryté mäso varíme asi 90 minút. V prípade potreby počas varenia dolejeme vodu.
  3. Z múky a oleja pripravíme zápražku, odložíme nabok. Hotové mäso vyberieme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby prilejeme vodu, privedieme do varu a zahustíme zápražkou. Dôkladne premiešame a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
  4. Slaninu nakrájame na kocky, restujeme na masle, po dvoch minútach vysypeme zvyšok zeleniny a spoločne restujeme asi 5 minút, pridáme do omáčky. Podávame so zemiakovou kašou.