Cviklový šalát (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Cvikla, známa aj ako červená repa, je zdravá zelenina. V minulosti som ju zavárala na zimu, dnes ju dostať vlastne skoro stále, tak robievam len šalát na rýchlu spotrebu.

8-10
porcií
10 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umytú a očistenú cviklu dáme variť (varíme podľa veľkosti buliev 1-2 hodiny).
  2. Medzitým si pripravíme a uvaríme nálev: do vody pridám soľ, kryštálový cukor podľa chuti, mleté čierne korenie, celú rascu a ocot. Tiež podľa chuti. Necháme prevrieť a odstavíme.
  3. Uvarenú cviklu očistíme,
  4. a nastrúhame alebo nakrájame podľa vlastnej fantázie (ja som strúhala na jemné rezančeky),
  5. a zalejeme scedeným nálevom.
  6. Ak máme čerstvý chren, očistený nastrúhame do cviklového šalátu (nedoniesla som si z chalupy, tak náš bol bez chrenu) a môžeme podávať k jedlu.