Cviklový šalát (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Cvikla, známa aj ako červená repa, je zdravá zelenina. V minulosti som ju zavárala na zimu, dnes ju dostať vlastne skoro stále, tak robievam len šalát na rýchlu spotrebu.
8-10 porcií |
10 minút príprava |
60-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Umytú a očistenú cviklu dáme variť (varíme podľa veľkosti buliev 1-2 hodiny).
- Medzitým si pripravíme a uvaríme nálev: do vody pridám soľ, kryštálový cukor podľa chuti, mleté čierne korenie, celú rascu a ocot. Tiež podľa chuti. Necháme prevrieť a odstavíme.
- Uvarenú cviklu očistíme,
- a nastrúhame alebo nakrájame podľa vlastnej fantázie (ja som strúhala na jemné rezančeky),
- a zalejeme scedeným nálevom.
- Ak máme čerstvý chren, očistený nastrúhame do cviklového šalátu (nedoniesla som si z chalupy, tak náš bol bez chrenu) a môžeme podávať k jedlu.