Cviklová polievka s kapustou

Autor receptu: patroveckypitrs

Táto polievka mi chutí, keď sa ochladzuje počasie a prichádza chladno. Je zdravá a pritom dobrá.

7-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tato dávka je tak na 3,5 l polievky. Do hrnca dáme kapustu krájanú na kocky asi 1 cm. Očistenú cviklu krájame tiež na 1 cm kocky, pridáme do hrnca. Zalejeme vývarom tak, aby nám ostalo miesto v hrnci na zemiaky, ktoré pridáme asi v polovici varenia. Zemiaky očistíme a krájame na veľkosť ako cviklu. Osolíme mierne, podla toho ako je vývar slaný a pridáme koreniny. Varíme asi hodinu, toľko aby cvikla a kapusta boli mäkké aj zemiaky. Pred koncom varenia pridáme posekaný cesnak a paradajkový pretlak a chren. Povaríme 10 minút. Polievku v hrnci mixujeme tyčovým mixérom, nie celkom do hladká. Tak nech sú tam malé krúpky z cvikle a kapusty. Dáme znovu na sporák rozvariť.
  2. Po rozvarení polievku dochutíme octom a cukrom. Odstavíme zo sporáka necháme postáť tak 15 minút a môžeme servírovať. Na vrch dáme kyslú smotanu. Tak želám dobrú chuť. Mňa tato polievka postaví na nohy v začínajúcej jesení.