Cvikla
Cvikla so šľahanou bryndzou a s pečenými orechmi
Autor receptu: redakcia
Postup- Kvasená cvikla: Cviklu očistíme a nakrájame na tenké plátky, zalejeme 2 % soľným roztokom, zaťažíme a necháme asi 2–3 týždne kvasiť. Ak si chceme toto jedlo vychutnať skôr, môžeme prípadne kvasenú cviklu kúpiť.
- Šľahaná bryndza: Do hrnca dáme mlieko, smotanu a agar, necháme zovrieť a rozmiešame. Potom pridáme bryndzu a vyžmýkanú želatínu napučanú v ľadovej vode. Teplú zmes mixujeme dohladka a necháme tuhnúť asi 6 hodín. Potom metličkou vyšľaháme na hladký krém.
- Pečená cvikla: Cviklu zabalíme do alobalu s kvapkou olivového oleja, štipkou soli a korenia. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 40–60 minút domäkka. Upečenú cviklu nakrájame a pokvapkáme slnečnicovým olejom a malinovým alebo jablčným octom.
- Pečené vlašské orechy: Bielok vyšľaháme bielok s koreninami a s cukrom. Premiešame s orechmi a dáme na plech na papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi
20 minút.
- Všetky ingrediencie pripravíme na tanier, na záver môžeme cviklu
s bryndzou posypať semienkami z granátového jablka a mikrobylinkami.
|