Cvikla

Cvikla so šľahanou bryndzou a s pečenými orechmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Kvasená cvikla: Cviklu očistíme a nakrájame na tenké plátky, zalejeme 2 % soľným roztokom, zaťažíme a necháme asi 2–3 týždne kvasiť. Ak si chceme toto jedlo vychutnať skôr, môžeme prípadne kvasenú cviklu kúpiť.
  2. Šľahaná bryndza: Do hrnca dáme mlieko, smotanu a agar, necháme zovrieť a rozmiešame. Potom pridáme bryndzu a vyžmýkanú želatínu napučanú v ľadovej vode. Teplú zmes mixujeme dohladka a necháme tuhnúť asi 6 hodín. Potom metličkou vyšľaháme na hladký krém.
  3. Pečená cvikla: Cviklu zabalíme do alobalu s kvapkou olivového oleja, štipkou soli a korenia. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 40–60 minút domäkka. Upečenú cviklu nakrájame a pokvapkáme slnečnicovým olejom a malinovým alebo jablčným octom.
  4. Pečené vlašské orechy: Bielok vyšľaháme bielok s koreninami a s cukrom. Premiešame s orechmi a dáme na plech na papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
  5. Všetky ingrediencie pripravíme na tanier, na záver môžeme cviklu s bryndzou posypať semienkami z granátového jablka a mikrobylinkami.