Cukinová sekaná (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Sekaná je vďačné jedlo, hlavne preto, že sa dá robiť takmer zo všetkého. Ja som dnes robila takú zdravšiu verziu, zeleninovú, v parnom hrnci. Ale pre manžela som urobila aj pečenú v trúbe a pridala som aj šunku :-)
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny, uvedená gramáž je len orientačná, ja som nakoniec ešte pridala jedno vajce.... no a šunku možno vynechať :-)
- Cukínu dobre umyjeme pod horúcou vodou a postrúhame na hrubo aj so šupou.
- Na oleji speníme cibuľku, pridáme nadrobno pokrájané šampiňóny a podusíme. Ak použijete sterilizované šampiňóny potom tento bod vynechajte a pokrájanú cibuľu pridajte rovno k ostným surovinám.
- Do misky dáme nastrúhanú cukínu, na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr, šampiňóny s cibuľkou, pretlačený cesnak, vajcia, soľ a korenie...
- pridáme múku spolu s práškom do pečiva a dobre, najlepšie rukou, premiešame. Ja som nakoniec pridala ešte jedno vajce. Miesto pšeničnej celozrnej múky môžete použiť hladkú múku.
- Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinársku fóliu, do stredu navŕšime hmotu, sformujeme ju do valca a dobre uzavrieme do fólie.
- Druhú časť hmoty som dala do zapekacej formy a dala som piecť do rúry na 200°C asi na 30 minút.
- Sekanú vo fólii som dala spolu so zemiakmi do parného hrnca na 25 minút.
- A tu je už hotová sekaná robená v pare a vzadu je upečená v rúre.
- Pečenú sekanú sme mali na obed s pretlačenými zemiakmi (zemiaky v pare, maslo, mlieko roztlačené vidličkou) a so zeleninovým šalátom
- sekanú v pare som nechala vo fólii vychladnúť....
- a dali sme si ju na večeru, na studeno, len so zeleninovým šalátom. A na počudovanie nielen mne, ale aj môjmu mužovi táto sekaná robená v pare chutila oveľa viac ako tá pečená. Aj keď sa hovorí: Ohýbaj ma mamko... tak sa mi zdá, že ja toho môjho starého kocúra pomaličky ale isto prevychovám :-)