Cukinová sekaná (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Sekaná je vďačné jedlo, hlavne preto, že sa dá robiť takmer zo všetkého. Ja som dnes robila takú zdravšiu verziu, zeleninovú, v parnom hrnci. Ale pre manžela som urobila aj pečenú v trúbe a pridala som aj šunku :-)

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, uvedená gramáž je len orientačná, ja som nakoniec ešte pridala jedno vajce.... no a šunku možno vynechať :-)
  2. Cukínu dobre umyjeme pod horúcou vodou a postrúhame na hrubo aj so šupou.
  3. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nadrobno pokrájané šampiňóny a podusíme. Ak použijete sterilizované šampiňóny potom tento bod vynechajte a pokrájanú cibuľu pridajte rovno k ostným surovinám.
  4. Do misky dáme nastrúhanú cukínu, na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr, šampiňóny s cibuľkou, pretlačený cesnak, vajcia, soľ a korenie...
  5. pridáme múku spolu s práškom do pečiva a dobre, najlepšie rukou, premiešame. Ja som nakoniec pridala ešte jedno vajce. Miesto pšeničnej celozrnej múky môžete použiť hladkú múku.
  6. Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinársku fóliu, do stredu navŕšime hmotu, sformujeme ju do valca a dobre uzavrieme do fólie.
  7. Druhú časť hmoty som dala do zapekacej formy a dala som piecť do rúry na 200°C asi na 30 minút.
  8. Sekanú vo fólii som dala spolu so zemiakmi do parného hrnca na 25 minút.
  9. A tu je už hotová sekaná robená v pare a vzadu je upečená v rúre.
  10. Pečenú sekanú sme mali na obed s pretlačenými zemiakmi (zemiaky v pare, maslo, mlieko roztlačené vidličkou) a so zeleninovým šalátom
  11. sekanú v pare som nechala vo fólii vychladnúť....
  12. a dali sme si ju na večeru, na studeno, len so zeleninovým šalátom. A na počudovanie nielen mne, ale aj môjmu mužovi táto sekaná robená v pare chutila oveľa viac ako tá pečená. Aj keď sa hovorí: Ohýbaj ma mamko... tak sa mi zdá, že ja toho môjho starého kocúra pomaličky ale isto prevychovám :-)