Cuketový koláč s kukuričnou krupicou

Autor receptu: fi0na

Tento koláč robievam cez sezónu cukiet veľmi často, hlavne keď má prísť návšteva. Vždy sa po ňom zapráši. Keďže sa teraz vyhýbam múke, nahradila som ju kukuričnou krupicou a výsledok bol super. Iný už ani nerobím.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 185 °C

Postup

  1. Cuketu umyjeme a nastrúhame nahurbo. Nešúpem ju, pretože šupka obsahuje veľa vitamínov a vlákniny. Ak nemáte cuketu, použite kľudne tekvicu. Koláč z nej je rovnako výborný. Cuketu osolíme a necháme odležať, aby pustila šťavu. Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme na panvici. Keď pustí zo seba masť pridáme nakrájanú cibuľu a pražíme do sklovita. Slaninu môžete taktiež nahradiť napr. údeným mäsom, párkami alebo chorizom.
  2. Odležanú cuketu mierne povytláčame a šťavu odložíme, ak by sme ju na záver potrebovali. K cukete pridáme cibuľku so slaninou, vajcia, ovsenné vločky, pretlačný cesnak, na kocky nakrájanú mozzarellu, korenie a kypriaci prášok (v bio obchodoch zoženiete aj bezlepkový). Poriadne premiešame a poprípade ešte dosolíme.
  3. Na koniec pridávame krupicu podľa hustoty zmesy. Ak sa vám zdá zmes suchá prilejeme šťavu z cukety ak "mokrá" dosypeme krupicu. Nevadí ak je v zmesi prebytočná voda, krupica ju v rúre celú vsiakne a koláč bude o tom viac šťavnatý. Zmes vylejeme do hlbšieho plechu na pečiaci papier. Uhladíme a hojne posypeme ľanovými semienkami a sezamom.