Cuketovo-syrovo-slaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Takto upravil môj syn recept na slaný báleš. Už som mu zopár krát na diaľku asistovala, keď ho piekol. Chcela som ho ochutnať, tak som ho upiekla. Piekla som ho v krátkej dobe dva krát za sebou. Chutil nielen môjmu mužovi a synovi, ale aj švagrinej a švagrovi. Syn dával na jeden plech 300 g "VRAJ " slaniny. Ja som na nej nevidela ani gram tuku.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do modrej misky som preosiala 400 g hladkej múky a 1 čl soli. Z droždia, cukru a z vlažného mlieka som spravila kvások. V bielej miske som si zarobila cesto na buchty. Plnila som ich slivkovým lekvárom. Ale to je už o inom.
  2. Zarobila som redšie cesto. Najprv som ho po pridaní kvásku len tak hala bala premiešala, potom som sa k nemu asi po 10 minútach vrátila a dobre som ho vypracovala.
  3. Vrch vypracovaného cesta som jemne posypala múkou. Misku som vložila do igelitového vrecka. Zabalená misa putovala do studenej rúry, kde mi cesto vykyslo.
  4. Plech s nízkym okrajom s rozmermi 36 x 26 cm som vytrela domácou masťou.
  5. Kým cesto kyslo, nastrúhala som cuketu a tvrdý syr.
  6. K tomu som pridala jeden kelímok kyslej smotany. Z raňajok mi zostalo trochu bieleho jogurtu, tak som ho tiež pridala nech nestraší v chladničke.
  7. Slaninu som pokrájala na malé kúsky.
  8. K plnke som pridala ešte 1 čl soli a trochu mletého čierneho korenia. Všetko som spolu premiešala. Kto chce, môže pridať aj 2 - 3 strúčiky cesnaku. Ten som pridala, keď som koláč robila druhý krát.
  9. Vykysnuté cesto som dala na pripravený plech. Na cesto som dala pripravenú plnku. Na vrch som dala plnku. Kraje cesta som nechala voľné asi tak na 2 cm. Vrch a kraje som pokvapkala olejom.
  10. Koláč som piekla na 180 stupňoch asi 30 minút. Dľžka pečenia závisí od rúry. Môj chlap zhltol na posedenie tretinu plechu:-) Dúfam, že aj vám zachutí.