Cuketovo-paradajková polievka

Autor receptu: mirkajan

Dnešná inšpirácia z časopisu Apetit, trochu upravená a v čase čerstvej zeleniny si ju možno vychutnať aj v takejto podobe, bola naozaj mňam (keď to už povedal môj muž, ktorý zeleninu v akejkoľvek podobe len odtrpí...)

4
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom na drobno pokrájanú cibuľu a a na kolieka pokrájanú cuketu, pražíme cca 5 min.
  2. Zaprášime múkou a potom opekáme ešt asi 1 minútu . Pridáme pokrájané paradajky a za občasného miešania dusíme cca 5 minút.
  3. Pridáme kurkumu, vegetu, vývar a pod pokrievkou varíme cca 30 minút. Potom polievku prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme ponorným mixérom ). Ja som polievku pasírovala, v sitku mi zostali prakticky len šupky z paradajok, v originálnom recepte bolo rozmixovať ponorným mixérom.
  4. Polievku po prepasírovaní necháme znovu zovrieť, prilejeme smotanu na varenie (ev. vodu dľa požadovanej hustoty), pridáme cukor a citrónovú šťavu podľa chuti, necháme prevrieť a pridáme posekanú pezržlenovú vňať. Podávame s chlebovými krutónmi ( ja som ich dnes zapiekla aj s trochou parmezánu). Dobrú chuť!