Cuketovo-paradajková polievka
Autor receptu: mirkajan
Dnešná inšpirácia z časopisu Apetit, trochu upravená a v čase čerstvej zeleniny si ju možno
vychutnať aj v takejto podobe, bola naozaj mňam (keď to už povedal môj muž, ktorý
zeleninu v akejkoľvek podobe len odtrpí...)
4 porcie |
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom na drobno pokrájanú cibuľu a a na kolieka pokrájanú cuketu, pražíme cca 5 min.
- Zaprášime múkou a potom opekáme ešt asi 1 minútu . Pridáme pokrájané paradajky a za občasného miešania dusíme cca 5 minút.
- Pridáme kurkumu, vegetu, vývar a pod pokrievkou varíme cca 30 minút. Potom polievku prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme ponorným mixérom ). Ja som polievku pasírovala, v sitku mi zostali prakticky len šupky z paradajok, v originálnom recepte bolo rozmixovať ponorným mixérom.
- Polievku po prepasírovaní necháme znovu zovrieť, prilejeme smotanu na varenie (ev. vodu dľa požadovanej hustoty), pridáme cukor a citrónovú šťavu podľa chuti, necháme prevrieť a pridáme posekanú pezržlenovú vňať. Podávame s chlebovými krutónmi ( ja som ich dnes zapiekla aj s trochou parmezánu). Dobrú chuť!