Cuketové pesto (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Keďže máme obdobie cukiet, prispejem aj ja kvapkou do tohto mora cuketových receptov. Odporúčam vyskúšať túto sviežu zmes chutí cukety a bazalky, veď v tomto horúcom počasí padne určite vhod dať si pod zub niečo ľahké. Či už sa rozhodnete chuť pesta spojiť s cestovinou, či opečeným pečivom, som si istá, že nebudete sklamaní :)

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cuketu očistíme, zbavíme prípadných jadierok a nakrájame na menšie kocky. Na jemno nasekanú cibuľu orestujeme s cesnakom na olivovom oleji, pridáme cuketu a restujeme.
  2. Cuketu varíme a prípadne podlievame vodou pokiaľ nám cuketa nezmäkne až do takejto konzistencie.
  3. Zmes necháme trochu vychladnúť, dáme do mixéra, pridáme bazalkové lístky (čím viac, tým lepšie;), syr grana padano (alebo pecorino) a píniové semeno (ak nemáme, môžeme ho vynechať).
  4. Mixujeme. Počas mixovania dolievame podľa potreby olivový olej.
  5. Pripravené pesto môžeme použiť na cestoviny. Na pestá sú podľa mňa vo všeobecnosti najvhodnejšie linguine. Ale dôležité je nezabudnúť si odložiť vodu, v ktorej sa cestovina varila. Túto vodu primiešame k pestu, aby zostalo krémovitejšie a pekne sa "nalepilo" na cestovinu. Alebo si len opečte olivovým olejom pokvapkané pečivo, potrite cesnakom, ochuťte trochou oregana a hrubou vrstvou studeného pesta. Pridajte paradajku, postrúhaný syr pecorino a pár kvapiek balzamikového octu. Pre mňa sú toto tie najlepšie letné raňajky. Veď posúďte sami :)