Cuketové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

Každý rok sa dostaneme do takého stavu, že cukiet je čoraz viac a viac a my už nevieme čo s nimi ....... vtedy už vymýšľame možné aj nemožné ( od horčice po koláče ) a robíme z nich skoro všetko :D pričom sa tvárime, že vôbec nejeme stále len tú cuketu :D a tohtoročnou cuketovou vychytávkou sa u nás doma stali tieto pagáčiky.......

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Do misy preosejeme múku, posolíme (neuvádzam množstvo soli, pretože to závisí od toho ktorú variantu si vyberiete a samozrejme od vašej chuti:D), pridáme tvaroh, maslo, žĺtok, smotanu a kvások. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút.
  2. Kým vykysne cesto, očistíme cuketu (ak chcete môžete ju použiť aj neošúpanú, ale ja som nechcela mať pagáčiky zelené :D), najemno ju nastrúhame a necháme v site odtiecť prebytočnú vodu.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme nastrúhanou cuketou, ktorú ešte v rukách poriadne vyžmýkame. Mierne okoreníme. (Ja som použila čierne korenie mleté, muškátový orech a bazalku.)
  4. Cesto zrolujeme ako roládu a necháme postáť ďalších 30 minút.
  5. Potom opäť rozvaľkáme (poriadne si ho podsypte múkou, lebo tá potvorka cuketka aj napriek predošlému ,,odšťavovaniu" ešte pustí šťavu:D), posypeme strúhaným syrom alebo potrieme taveným (Použila som tavený, lebo iný som práve nemala. Ale podľa možnosti radšej použite strúhaný, lebo cesto sa už aj tak dosť lepí kvôli cukete.) a opäť zrolujeme. Necháme postáť ešte 15 min.
  6. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pagáče (tvar nechám na vás:D). Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a môžeme ešte prípadne posypať sezamom alebo rascou (každý podľa svojej chuti:D). Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.