Cuketové mafiny s prekvapením (fotorecept)

Autor receptu: adina1

Je veľa spôsobov, ako chutne pripraviť cuketu. Keďže patrí v zelenine medzi moje favoritky, stále z nej vymýšľam niečo nové... Včera ma napadlo toto.... A ešte aj s prekvapením v podobe zužitkovaného mäsa zo slepačej polievky :-)

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu, zemiaky a polovicu tvrdého syra nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme celé vajcia, múku a koreniny - dochutíme podľa vlastnej chuti.
  2. Slaninu a cibuľu nakrájame na malé kocky a na bravčovej masti usmažíme do zlata. Pre "mäsachtivých" pridáme ako prekvapenie na drobno nakrájané mäso zo slepačej polievky /väčšinou prsia, ktoré u nás nikto nechce :-) / a podusíme. Zmes zmiešame s pripraveným cestom. Dá sa urobiť aj diétnejšia verzia bez mäsa a slaninky - stačí dať viac cibule a dobre ju podusiť na slnečnicovom oleji.
  3. Formu na mafiny si dobre vymažeme bravčovou masťou a do takto pripravenej si lyžicou navrstvíme cuketové cesto. Z vyššie uvedeného množstva ingrediencií mi vyšlo akurát 12 mafinov na plech.
  4. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch cca 20 - 30 minút do zlatista. Posledných 5 minút môžeme plech preložiť na spodnú mriežku, aby sa nám mafinky aj zo spodnej časti pekne pripiekli. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo smotanovo-cesnakovým dresingom napr. ako rýchlu večeru. Dobrú chuť !