Zeleninová polievka

Číre paradajkové consommé

Autor receptu: redakcia

4
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Na olivovom oleji zľahka opražíme nakrájanú cibuľu, karotku, pór a zeler, asi 10 minút, potom pridáme pretlak, pokrájané paradajky, bobkový list a povaríme ďalších 10 minút. Pridáme cesnak, cukor, soľ, nakrájané bylinky, paradajkový džús, rozmixujeme ponorným mixérom, privedieme do varu a pomaly varíme asi 15 minút, potom precedíme cez utierku a necháme vychladnúť.
  2. Zeleninu, ktorá zostala po scedení, necháme vychladnúť a poriadne ju rozmixujeme, zľahka premiešame so snehom z vaječných bielkov. Rozmixovanú zmes primiešame do vychladnutého consommé a pomaly privedieme do varu.
  3. Pomaly varíme asi 15 minút, kým sa bielky navrchu nevyzrážajú, týmto procesom sa paradajkové consommé krásne vyčistí. Po vyčistení znova precedíme, podľa potreby dochutíme soľou a korením.
  4. Podávame studené s blanšírovanou a nakrájanou špargľou, paradajkou a hráškom. Ozdobíme nakrájanou bazalkou a olivovým olejom.