Cime di rapa / dusena zelenina

Cime di rapa (vrsky + listy) z okrúhlice/vodnice (fotorecept) bud to necháte takto,alebo vás ziadam

Autor receptu: tiamostef

Cime di rapa (vrsky + listy) z okrúhlice/vodnice Brassica rapa subsp. sylvestr je to druh vodnice : https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bru kev_%C5%99ep%C3%A1k Teraz je sezona na pestovamie na juhu talianska, velmi oblubená s mnozstvom variacií pouzitia v kuchyni.

2
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ked túto zeleninu pripravujem, vzdy robím 2 jedlá, teda aj 2 varianty. 1. varianta: Najprv "okúpes" listy okrúhlice, zvrsky s pukom a s kuskom stonky vykroj - tie budeme grilovat/restovat ako prílohu, k salátu alebo grilovanym klobáskam, alebo k inému mäsu...
  2. Na panvici orestuj cesnak a peperoncino (čili papričku)
  3. a pridaj očistene zvrsky, orestuj/ogriluj z kazdej strany, zakry pokrievkou a 2-3 minuty nechaj podusit. Hotovo.
  4. To je vysledok, u mňa takto orecchiette "na bielo" posypane granou, cime di rapa a k tomu zeleninovy salát.
  5. 2. varianta: Zvysné listy očisti, rozkroj priblizne na polovicu a postupne orestuj a podus ako v prvom pripade
  6. akurát o niečo viac...
  7. pretože ked to budes podavat s cestovinami, to budes mixovat na pesto (ja to zvyknem pouzit do 1-2 dní). A to tak ze vsetky viditelné "stonky" a hrubsie listky daj do nadoby s trochou vody z cestovín, (ktoré varis podľa tvojho vyberu a podla postupu uvedenom na obale), pridaj 3-4 lyzice olivoveho oleja, toto rozmixuj a pridaj naspat do hrnca, spolu este minutu orestuj, vypni. Foto pred mixovanim. Uvarené cestoviny zamiesaj a orestuj spolu, pridaj trochu nasekanych orechov a posyp parmezánom alebo Grana Padano.