Cime di rapa / dusena zelenina
Cime di rapa (vrsky + listy) z okrúhlice/vodnice (fotorecept) bud to necháte takto,alebo vás ziadam
Autor receptu: tiamostef
Cime di rapa (vrsky + listy) z
okrúhlice/vodnice
Brassica rapa subsp. sylvestr je to
druh vodnice :
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bru
kev_%C5%99ep%C3%A1k
Teraz je sezona na pestovamie na
juhu talianska, velmi oblubená s
mnozstvom variacií pouzitia v
kuchyni.
|
2 porcie |
10 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Ked túto zeleninu pripravujem, vzdy robím 2 jedlá, teda aj 2 varianty.
1. varianta: Najprv "okúpes" listy okrúhlice, zvrsky s pukom a s kuskom stonky vykroj - tie budeme grilovat/restovat ako prílohu, k salátu alebo grilovanym klobáskam, alebo k inému mäsu...
- Na panvici orestuj cesnak a peperoncino (čili papričku)
- a pridaj očistene zvrsky, orestuj/ogriluj z kazdej strany, zakry pokrievkou a 2-3 minuty nechaj podusit. Hotovo.
- To je vysledok, u mňa takto orecchiette "na bielo" posypane granou, cime di rapa a k tomu zeleninovy salát.
- 2. varianta: Zvysné listy očisti, rozkroj priblizne na polovicu a postupne orestuj a podus ako v prvom pripade
- akurát o niečo viac...
- pretože ked to budes podavat s cestovinami, to budes mixovat na pesto (ja to zvyknem pouzit do 1-2 dní). A to tak ze vsetky viditelné "stonky" a hrubsie listky daj do nadoby s trochou vody z cestovín, (ktoré varis podľa tvojho vyberu a podla postupu uvedenom na obale), pridaj 3-4 lyzice olivoveho oleja, toto rozmixuj a pridaj naspat do hrnca, spolu este minutu orestuj, vypni. Foto pred mixovanim. Uvarené cestoviny zamiesaj a orestuj spolu, pridaj trochu nasekanych orechov a posyp parmezánom alebo Grana Padano.