Fazuľa v paradajkovej omáčke
Čiernooká fazuľa v paradajkovej omáčke
Autor receptu: mirkajan
V časopise som videla upútavku na strukovinovú kuchárku od Petra Klímu. Staršia dcéra ma prekvapila - obratom som ju
dostala ako darček.* Keďže strukoviny mám veľmi rada v akejkoľvek podobe, veľmi ma potešila a teraz skúšam recepty z nej.
Toto je jeden z nich - nie je to žiadna vysoká gastronómia, ale pre milovníkov strukovín veľmi chutná inšpirácia.
6 porcií |
20 minút príprava |
75-90 minút tepelná úprava |
Postup
- Suchú fazuľu si namočíme večer pre zamýšľaným varením. Ráno fazuľu uvaríme do mäkka. Ja používam postup, pri ktorom nechám fazuľu vo vode 3x zovrieť, vždy po zovretí fazuľu scedím a zalejem čistou vodou, do mäkka ju varím až vo štvrtej vode, zabráni to prípadnému nafukovaniu.
- Cibuľu, zelenú papriku a stonkový zeler pokrájame na drobné kocky. V panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, do rozohriateho vsypeme cibuľu, papriku a stonkový zeler a restujeme do zlata cca 10 minút. Pridáme pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a ešte krátko orestujeme.
- Pridáme konzervu krájaných paradajok, osolíme, pridáme čili alebo kajenské korenie, môžeme podliať trochou vody a na miernom ohni varíme ešte 10 minút. Potom omáčku párkrát premixujeme tyčovým mixérom, aby sa trochu zjednotila.
- Nakoniec do omáčky vmiešame uvarenú fazuľu, na menšie kúsky nakrájané baby kukuričky a sušené oregano a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou. Ja som podávala s ryžou, ktorú som prifarbila pri varení kurkumou, dobrou prílohou však môže byť aj chlieb či pečivo.