Fazuľa v paradajkovej omáčke

Čiernooká fazuľa v paradajkovej omáčke

Autor receptu: mirkajan

V časopise som videla upútavku na strukovinovú kuchárku od Petra Klímu. Staršia dcéra ma prekvapila - obratom som ju dostala ako darček.* Keďže strukoviny mám veľmi rada v akejkoľvek podobe, veľmi ma potešila a teraz skúšam recepty z nej. Toto je jeden z nich - nie je to žiadna vysoká gastronómia, ale pre milovníkov strukovín veľmi chutná inšpirácia.

6
porcií
20 minút
príprava
75-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suchú fazuľu si namočíme večer pre zamýšľaným varením. Ráno fazuľu uvaríme do mäkka. Ja používam postup, pri ktorom nechám fazuľu vo vode 3x zovrieť, vždy po zovretí fazuľu scedím a zalejem čistou vodou, do mäkka ju varím až vo štvrtej vode, zabráni to prípadnému nafukovaniu.
  2. Cibuľu, zelenú papriku a stonkový zeler pokrájame na drobné kocky. V panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, do rozohriateho vsypeme cibuľu, papriku a stonkový zeler a restujeme do zlata cca 10 minút. Pridáme pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a ešte krátko orestujeme.
  3. Pridáme konzervu krájaných paradajok, osolíme, pridáme čili alebo kajenské korenie, môžeme podliať trochou vody a na miernom ohni varíme ešte 10 minút. Potom omáčku párkrát premixujeme tyčovým mixérom, aby sa trochu zjednotila.
  4. Nakoniec do omáčky vmiešame uvarenú fazuľu, na menšie kúsky nakrájané baby kukuričky a sušené oregano a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou. Ja som podávala s ryžou, ktorú som prifarbila pri varení kurkumou, dobrou prílohou však môže byť aj chlieb či pečivo.