Cícerové guľky

Cícerové guľky so špenátom (fotorecept)

Autor receptu: adakovalinka

8
porcií
17 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ak používate čerstvý cícer, namočte ho na 6-12 h a následne varte 1-1,5 h spolu s bobkovým listom. Ďalšou metódou je cícer umyť a prevariť vo vode 5 min, dať nabok a nechať 1 hod namočený, následne vodu vymeniť a pokračovať normálne vo varení. Ak používate cícer z konzervy, preceďte ho a šťavu použite namiesto vody, podľa receptu. Ja osobne preferujem sušený cícer. Mleté ľanové semiačka (2 1/2 pl) namočím do vody (6 pl) na 10 minút, aby vznikla lepkavá hmota, ktorá nahrádza vajce.
  2. Všetky suroviny zmiešam v kuchynskom robote, musí vzniknúť hmota, ktorá sa dá pekne formovať do guľky. Pokiaľ je zmes príliš lepkavá, pridám ovsené vločky, ak je príliš suchá, pridám viac vody alebo oleja.
  3. Je na vás, akú veľkosť guliek urobíte, ale nezabudnite, že to ovplyvní aj čas pečenia. Tentoraz som robila guľky o veľkosti mojej dlane, čo sú asi 2 pl a piekla som ich 17 min na 200 °C na funkcii s ventilátorom. Guľky sú hotové ak majú tvrdý povrch, ale dajú sa ľahko stlačiť, aby neboli vysušené.
  4. Môžete ich podávať k cestovinám, cuketovým cestovinám, šalátu, ryži, v polievke a podobne. Prajem dobrú chuť :)