Cibuľová omáčka zo Záhoria
Autor receptu: hubata
So záhoráckou cibuľovou omáčkou je to tak ako s kapustnicou: každý odporúča svoj recept a považuje ho za najlepší. Tento pridávam na podnet @fialky49 v diskusii o záhoráckej cibuľovej omáčke. A keďže nemám doma fotoaparát dúfam, že tomuto jednoduchému receptu ľahko porozumiete.
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si 5-6 kusov očistenej cibule nakrájame na osminky tak že zostanú pri koreni vcelku. Podusíme ich na masti s trošilinkou vývaru (vody) ale dáme pozor aby sa nám cibuľa nerozvarila, ale zostala pekne vcelku. Kúsky cibule po vydusení vývaru ešte necháme opražiť- takže vyzerá ako pekne ugrilovaná na chrumkavo.
Medzitým si pripravíme omáčku: na masti podusíme 1-2 nakrájané cibule, zasypeme múkou, pridáme prelisovaný cesnak a upražíme do ružova. Nakoniec pridáme (ale nemusíme) troška červenej papriky, horčicu a hneď zalejeme vývarom aby sa nám nepripálila. Pridáme na drobno nakrájané kyslé uhorky, bobkový list, (ak chceme rozhabarkovanú kyslú smotanu) a prevaríme. Do tohto základu vložíme opečenú cibuľu, osolíme, okoreníme, podľa potreby prikyslíme ale už nevaríme.
Niektoré kuchárky podľa toho z ktorého kúta Záhoria pochádzajú pridávajú aj rozhabarkovanú kyslú smotanu a ml. červenú papriku preto som ich dala do postupu do zátvorky, ale nemusí sa dať - ochutnajte a uvidíte. Aj namiesto zápražky varia vo vývare chlieb aj s cibuľou a všetkými ostatnými surovinami a potom rozmixujú omáčku na kašu. Nám chutí práve v omáčke tá opečená cibuľa. Táto omáčka sa podáva s chrumkavým pečeným bôčikom alebo kusom údeného. Dá sa však zúžitkovať aj opečené varené mäso z polievky či už hovädzie alebo kuracie.
Ako príloha je vynikajúce zemiakové pyré.