Chutný kotlíkový babguľáš

Autor receptu: miroslat

Na druhom ročníku vo varení babguľášu (fazuľový guláš) v Lučenci r.2013 pod názvom "Novohradský kotlík" sa stali majstrami okresu kuchári z Podrečian. Z tejto akcie pochádza aj recept, ktorý si môžete vyskúšať.

8
porcií
60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umyté údené koleno spolu s fazuľou a bobkovým listom dáme variť. Keď je koleno uvarené, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí koleno nakrájame na kocky veľké zhruba 1,5 cm. Vývar ochutnáme a ak je príliš slaný - zriedime vodou.
  2. Z hovädziny pripravíme perkelt podľa vlastnej chuti. Do polomäkkého hovädzieho perkeltu nalejeme vývar z kolena spolu s fazuľou a pridáme nakrájané koleno. Pridáme aj očistenú a umytú zeleninu nakrájanú na kocky.
  3. Zo smotany, hladkej múky a 5 strúčikov cesnaku si pripravíme "zátrepku". Do misky so zátrepkou pomaly dolievame horúcu zmes z kotlíka, aby sa smotana nezrazila. Po dosiahnutí optimálnej teploty zmes vlejeme do kotlíka.
  4. Z múky, vajca a soli uhnietime cesto, ktoré nastrúhame do polievky. Po prevarení podľa potreby ochutíme a môžeme servírovať!