Chrenovo-jablkové kura a hrozienková ryža v batôžku (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Tento recept mám už veľmi dávno,tuším z kalendára.Po menších úpravách sa stal veľmi obľúbeným pre rýchlu prípravu v jednom hrnci a balíčku,ale hlavne pre veľmi,veľmi zaujímavú chuť,ktorú kurčaťu dodajú jabĺčka,cesnak,horčica a výnimočnosť chutí utvrdí práve čerstvo nastrúhaný chren.

2
porcie
30 minút
príprava
95 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s roztlačeným cesnakom na hladkú natierku.
  2. Z jabĺčok vykrojíme jadrovník.Môžeme ich ošúpať,ale nemusíme.Porežeme na hrubšie kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou,aby nezhnedli.
  3. Na jednu porciu použijeme 1/4 kurčaťa.Po umytí dobre osušíme papierovými obrúskami.Kožu nadvihneme a potrieme horčicou. Kusy kurčaťa potrieme pripraveným cesnakovým maslom.Osolíme, okoreníme a poprášime mletou červenou paprikou.Na alobal(najlepšie dvojitý a dostatočne veľký) dáme 1/2 umytej,osolenej ryže premiešanej s hrozienkami.Na ryžu položíme porciu pripraveného kurčaťa.
  4. Obložíme kolieskami jabĺk.
  5. Okraje alobalu nadvihneme,aby sme vytvorili mištičku a prilejeme vodu.Pomer ryže a vody je 1:1/2.Vodu pustí ešte kurča aj jabĺčka,takže toľko stačí.Alobal dobre uzatvoríme do balíčkov.Alobalové balíčky uložíme do pekáčika,podlejeme vodou a pečieme 60 minút pri 200st C.Vodu podľa potreby pod balíčky doplníme.
  6. Potom balíčky pootvoríme a zapečieme ešte asi 15 minút, aby kurčiatko bolo pekne ružové a chrumkavé.
  7. Podávame buď ako balíček aj s alobalom,alebo celú porciu z alobalu vyberieme a upravíme na tanieri.Nesmieme zabudnúť na to najdôležitejšie - už takto upravenú porciu kurčaťa posypať čerstvo strúhaným chrenom.Až ten urobí toto jedlo tak výnimočným.Ani by ste neverili, aká vynikajúca, zaujímavá a zvláštna je tá chuť.
  8. Tip: namiesto ryže môžeme použiť aj zemiaky - pripravený alobal potrieme olejom, uložíme na kolieska pokrájané zemiaky a postupujeme ako v predchádzajúcom prípade,len vodu už neprilievame.