Chili con carne (fotorecept)

Autor receptu: mikki7889

Rýchle, jednoduché a lahodné. Varianta s fazuľkami a paradajkami patrí medzi moje obľúbené a zatiaľ vždy zožala úspech.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Vo veľkej panvici zohrejeme olej a osmažíme nahrubo nakrájanú cibuľu. Po 5 min pridáme najemno nakrájaný cesnak, červenú papriku nakrájanú na prúžky, najemno pokrájané chilli papričky a rímsku rascu.
  3. Za stáleho miešania opekáme 5 min, kým sa všetky vône pekne nepremiešajú.
  4. Stlmíme plameň a do zmesi pridáme mleté mäso. Miešame, kým sa mäso nerozdelí do hrudiek.
  5. Keď sa mäso zatiahne a zmení farbu pridáme vývar a konzervované paradajky (nakrájané na kúsky). Po chvíli prisypeme oregano, soľ, čerstvo pomleté korenie a paradajkové pyré. Premiešame, privedieme k varu a na miernom ohni necháme prebublávať 20 min. Občas premiešame a kontrolujeme, či sa omáčka neprichytáva na steny panvice, ak áno prilejeme 2 lyžice vody. Správne podusené chili con carne by malo byť husté a šťavnaté.
  6. Fazule v sitku premyjeme čistou vodou a pridáme k omáčke. Pridáme dva štvorčeky horkej čokolády. Zmes privedieme k varu a povaríme ešte 10 min. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme a dokoreníme.
  7. Odstavíme z ohňa a necháme aspoň 10 min odpočívať – je to veľmi dôležité aby sa chute rozložili a mäso nasiaklo všetky vône. Dobrú chuť.