Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Zaujal ma balíček cukrových hrachových strukov v oddelení zeleniny a keďže som ich
nikdy nevarila, chcela som vyskúšať nejaký recept s nimi. Niečo som pogúglila, niečo
pokombinovala a vzniklo toto ľahké jarné cestovinové jedlo.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- Uvaríme cestoviny, najvhodnejšie sú tagliatelle, rezance, ako chcete :)
- Hráškové lusky umyjeme, očistíme od „fúzov“, pokrájame. Je s tým trochu babračka, ale ide to rýchlo.
- Na panvici opečieme slaninku, ja som ju pokrájala na plátky a potom asi na rovnakú veľkosť ako lusky. Keď sa prepiekla, pridala som cesnak a za stáleho miešania nechala opiecť, až chytil zlatistú farbu. Pridala som lusky, hrubší plátok masla, soľ, cukor, mleté čierne korenie. Vyzeralo to takto:
- Zakryla som pokrievkou a nechala dusiť. Najskôr som myslela, že bude treba podlievať, ale nebolo treba. Hrášok si pustil šťavu, maslo, slaninka tiež. Už sa dusí. Chcela som to al dente - na skus, nech z toho nie je kaša, stačilo na to cca 15 minút.
- Očistíme, vydrhneme, a poriadne vykefujeme citrón, a v mojom prípade z jednej polovice nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Mala som akurát jediné moje strúhadlo v umývačke, tak som si vypomohla škrabkou na zemiaky. Do poduseného hrášku nalejeme šľahačkovú smotanu a rovno aj kôru a šťavu z citróna. Mala som malú dušičku, že sa to zrazí, ale nakoľko šľahačka má dostatok tuku, nestalo sa :) Ale stalo sa iné, že to začalo okamžite hustnúť, takže bolo treba pridať nejakú tekutinu, to už sami odhadnete, ja som dala asi 2 dl vody (môžete dať mlieko alebo vodu z cestovín). Miešame a varíme zo 3 minútky, ochutnáme, pozor! nieže to zjete :) Treba to ešte podľa vlastnej chuti dochutiť, ja som dala trošku soli, primlela čerstvé mleté čierne korenie a prisypala petržlenovú vňať, žiaľ sušenú, dajte čerstvú ak máte. Vyzerá to riedko, ale zdanie klame, je to akurát.
- Ideme na servírovanie. Naložíme cestoviny, a polejeme našou fantastickou slaninkovo-hráškovo-citrónovou omáčkou. Dozdobíme citrónovou kôrou a petržlenovou vňaťkou. Ja už mám tradíciu, keď chcem dať niečo na Varechu, dám tento prvý tanier môjmu mladšiemu a keď to odobrí, som rada. Totiž v ich škole varia excelentne, tak mám kritika fundovaného. V tomto prípade to odobril, tak sa tu s Vami o tento receptík dovoľujem podeliť. A prajem všetkým krásny Prvý Máj :)
- P.S. Dala som na radu Afatagy a pridala cestoviny do omáčky, ako sa to má. Inak po tej vode tam nie je ani stopa :)
|