Cestovinkový šalát s tuniakom a rôzne variácie

Autor receptu: kamill23

Cestovinové šaláty sú stará, dobrá a najmä rýchla klasika- proste zmiešame všetko dokopy, dá sa to potom nabrať do misky aj na druhý deň a vziať do práce na obed, po ktorom vám nebude ťažko a nemusíte ho ohrievať. Dá sa rôzne varírovať.

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme cestoviny "al dente". Scedíme a dáme do veľkej misy. Pokvapkáme olivovým olejom. Tuniaka scedíme od oleja, trochu podrvíme, ak nie sú kúsky, a pridáme k cestovinám. Kukuricu a kapari scedíme a pridáme. Olivy prekrojíme na polovice, alebo nakrájame nadrobno, podľa chuti a pridáme. Cibuľku, vajcia, uhorky a papriku nakrájame na malé kúsky a tiež vsypeme k zvyšku.
  2. Pripravíme si dressing zmiešaním jogurtu, veľkej kyslej smotany (alebo 2 menšie) a 2 PL plnotučnej horčice. Dressing dochutíme soľou, korením a bazalkou, vylejeme na cestoviny a dôkladne premiešame, aby sa rovnomerne dostal všade. Ľanové semienko pridávam do cestovinového šalátu nie kvôli chuti, tá je neutrálna, ale preto, že je veľmi zdravé a prospešné na nechty, vlasy, pleť a zažívanie a je dobré konzumovať ho v malom množstve denne. Šalát vložíme do chladničky, po vychladení podávame. Môžeme posypať nastrúhaným syrom typu eidam, gouda, parmezán...
  3. Zloženie šalátu často obmieňam podľa chuti. Zostáva len cestovina, dressing, cibuľka, namiesto tuniaka pridávam napr. balkánsky syr, ementaler na kocky plus zase nejaká zelenina, alebo opražené kúsky kuracích pŕs (vtedy je dobrý aj nateplo). Fantázii sa nekladú medze. Keď chcem diétnejšiu verziu šalátu, do kyslú smotanu nahradím tiež jogurtom, ak mám náladu na "plnšie" chute, pridám 1 PL tatárskej omáčky (môže byť aj v light verzii). Dobrú chuť! :)