Cesnakové šampiňóny (fotorecept)
Autor receptu: jarbra
Cesnak je zdraviu prospesny, velmi vela pouzivam cesnak a cibulu, su aj taki ktori
cesnaku zazlievaju jeho charakteristicky zapach. Cesnak ma dezinfekcne ucinky jeto ,,
licitel,, na hladinu cholesterolu v krvi, znizuje krvny tlak a chrani pred
infekciami. Cesnak si pestujem, do zeme davam koncom oktobra zacatkom novembra v
juni ho vyberam zo zeme, je nadherny. Z cesnaku si robim aj sirup, ktory ma liecive
ucinky.
Postup
- Sampinony ocistime, oplachneme a nechame na sitku odkvapkat, osusime papierovym obruskom.
- Vacsim sampinonom skratime nozicky, ( rozkrojime na polovicky ), male kusky nechame v celku.
- V panvici rozpalime olivovy olej a pridame sampinony, ktore kratko oprazime.
- Ked nam zacnu sampinony hnednut, pridame k nim nasekany cesnak.
- Dobre premiesame, okorenime, pokvapkame citronovou stavou, osolime
- a posypeme petrzlenovou vnatou.
- Podavame s chlebom.
- Dobra rada:
Pri kupe cesnaku dajte prednost kompaktnym, plnym, stavnatym a cerstvym struckom. Cesnak, ktory pochadza z teplejsich krajin je ostrejsi. Strucky by mali byt biele, ... sive, zlte, zmaknute radsej nepouzivajte. Cesnak by sa mal uskladnovat na suchom, tmavom a dobre vetratelnom mieste, pri spravnom uskladneny vydrzi aj niekolko mesiacov.