Cesnakové šampiňóny (fotorecept)

Autor receptu: jarbra

Cesnak je zdraviu prospesny, velmi vela pouzivam cesnak a cibulu, su aj taki ktori cesnaku zazlievaju jeho charakteristicky zapach. Cesnak ma dezinfekcne ucinky jeto ,, licitel,, na hladinu cholesterolu v krvi, znizuje krvny tlak a chrani pred infekciami. Cesnak si pestujem, do zeme davam koncom oktobra zacatkom novembra v juni ho vyberam zo zeme, je nadherny. Z cesnaku si robim aj sirup, ktory ma liecive ucinky.

Postup

  1. Sampinony ocistime, oplachneme a nechame na sitku odkvapkat, osusime papierovym obruskom.
  2. Vacsim sampinonom skratime nozicky, ( rozkrojime na polovicky ), male kusky nechame v celku.
  3. V panvici rozpalime olivovy olej a pridame sampinony, ktore kratko oprazime.
  4. Ked nam zacnu sampinony hnednut, pridame k nim nasekany cesnak.
  5. Dobre premiesame, okorenime, pokvapkame citronovou stavou, osolime
  6. a posypeme petrzlenovou vnatou.
  7. Podavame s chlebom.
  8. Dobra rada: Pri kupe cesnaku dajte prednost kompaktnym, plnym, stavnatym a cerstvym struckom. Cesnak, ktory pochadza z teplejsich krajin je ostrejsi. Strucky by mali byt biele, ... sive, zlte, zmaknute radsej nepouzivajte. Cesnak by sa mal uskladnovat na suchom, tmavom a dobre vetratelnom mieste, pri spravnom uskladneny vydrzi aj niekolko mesiacov.