Česká sviečková (fotorecept)
Autor receptu: boldy
Nedávno som mala možnosť prvýkrát ochutnať sviečkovú v jednej českej reštaurácii. Veľmi ma nadchol, a tak som sa rozhodla aj doma pripraviť túto sviečkovú pre rodinu. Pripravujem ju na každú vhodnú príležitosť, lebo je veľmi chutná.
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté mäso mäso nakrájame ostrým nožom malé trhliny a dáme do vnútra kúsky slaniny. Mäso okoreníme a osolíme. Mrkvu, cibuľu a zeler opečieme zľahka na oleji v panvici. Mäso osmažíme na povrchu. Zalejeme 500 ml vody. Všetky koreniny (čierne korenie, bobkový list) zmiešame a varíme. V panvici stále sledujeme dostatok vody. Keď je mäso hotové, odoberieme ho a udržiavame v teple.
- Mäsovú šťavu so zeleninou precedíme cez sito alebo premixujeme ručným šľahačom a vytvoríme omáčku. Omáčku privedieme s trochou vody do varu a zahustíme so smotanou na varenie. Ochutíme ju aj citrónovou šťavou a cukrom. Podávame s domácimi knedlíčkami alebo knedľou, ozdobíme šľahačkou, džemom, petržlenovou vňaťou a citrónom.