Kuskus s cviklou

Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
100 minút
príprava

Postup

  1. Červené repy zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení obidve repy očistíme. Jednu nakrájame na malé kocky a druhú rozmixujeme na jemné pyré – poslúži ako omáčka pod kuskus.
  2. Pripravíme vodu na kuskus (kuskus robíme s vodou v pomere 1:1). Vodu dáme do kastrólika, zohrejeme ju na bod varu, pridáme soľ, čierne mleté korenie, štipku kurkumy a dva klinčeky. Premiešame a krátko povaríme. Potom kuskus nasypeme do misky – nepremývame. Kuskus zalejeme horúcou pripravenou ochutenou tekutinou na kuskus, zasypeme rukolou, pridáme kocky repy a zakryjeme. Kuskus stiahne všetku tekutinu a arómu z použitých surovín. Necháme zakryté 5–7 minút.
  3. Medzitým nasucho opražíme para orechy. Po 5–7 minútach kuskus odkryjeme, pridáme para orechy, pár kvapiek olivového oleja a premiešame.
  4. Ihneď podávame: Pod kuskus dáme pyré z pečenej repy, na to kuskus – môžeme použiť aj formu, aby pekne držal, zasypeme opraženými para orechmi.