Celoročný letný šalát s talianskou zálievkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S istotou, bližiacou sa k presvedčeniu (či naopak) viem, že zo mňa nikdy vegetarián, ani vegan nebude! Nie žeby som bol „notoricky“ závislý na mäse, ale sem tam si „koštnúť“ na domácej klobáse, kuracinke, hovädzej nožine, či bravčovej krkovičke, má tiež svoje čaro! Vlastné zdravotné problémy prichádzajúce s „2. či 3. jarou“, ale aj snaha mojej životnej družky v „zrelom“ veku sa „vpasovať do bikín“, ma rýchlo ubezpečili, že aj zelenina podávaná s rezňom, klobásou, alebo rybou, chutí „lahodne“!

2
porcie
12÷15 minút
príprava
2x5 minút
na 200 °C

Postup

  1. … pripravte sa, pozor, štart!
  2. očistený šalát a radicchio som pokrájal na pásiky, mrkvu (pomocou škrabky na zemiaky) taktiež, uhorku (tentoraz som kúpil tzv. anglickú) na kolieska, paradajky na ⅛_nky
  3. ako vidíte na obr., všetko som vložil do väčšej misy z jenského skla, pridal kolieska pokrájanej červenej cibule (niekoľko, spolu s paradajkami, uhorkou a s olúpanými vajíčkami uvarenými na tvrdo, ponechal na záverečnú „cifrovačku“); posypal strúhaným reggiano parmigiano_m, ¼_mi na sucho opražených vlašských orechov, zalial 3 PL talianskeho „Salat Dressing_u“ a opatrne zmiešal
  4. ozdobil pripravenými paradajkami, uhorkou, červenou cibuľou a 1/6_mi vajíčka; zálievku (ak ju nekúpim už hotovú) pripravím z jednotlivých ingrediencií uvedených v rozpise; ak máme chuť na výdatnejšiu, na dne pracovnej misy rozotriem väčšiu „ančovičku“ (alebo dve menšie), posypem ju morskou soľou, pridám pretlačený cesnak, PL liptovskej plnotučnej horčice, MČK a všetko spolu „spením“ pomocou gumenej stierky a potom zmixujem s ostatnými zložkami; výsledný objem, asi 250 ml, vlejem do fľaše s uzáverom a podľa potreby, s poriadnym „predšejkrovaním“, používam do šalátov; pre dve osoby postačujú 2÷3 PL
  5. filety rýb, tentoraz to bol divý losos, pripravujem už klasicky; elektrickú rúru nechám vyhriať na 200 °C/425 °F, filety potriem olejom (spravidla rastlinným), prstami osolím, a „oeMČeKujem“, uložím do pekáča (kožou hore), vložím na 5÷6´do vyhriatej rúry, potom otočím kožou dole, pokryjem hoblinkami masla a pečiem ešte ďalších 5÷6´; dnes ráno (do práce) som filety pripravil podľa @salinka „Ryba na jednoducho“, s cesnakom v olejovomaslovej emulzii a piekol som ich na panvici, občas popolieval pomocou PL; ďakujeme veľmi pekne, chutilo nám obom úžasne!
  6. servírované na bielom plytkom tanieri je efektné, oku lahodiace, dôstojne pozývajúce k stolovaniu, jedlo je jemné, ľahko stráviteľné a hlavne zdravé!
  7. Klop, klop, … na bránu Nebeskú! Čo je?!? Opýta sa sv. Peter. Nie, čo je, ale kto je!?! Pane Bože! Opäť učiteľka!!! A teraz si predstavte, že takúto učiteľku máte doma v 24 hod. opatere; naviac ešte lekárku v prísne a presne sledovanom „kaloricko_zhadzovacom“ režime. Uznajte, že potom musím o lososovi vedieť, že jeho červekasté, aromatické a jemné mäso s min. kostí je relatívne tučné, ale zdravé. Obsahuje totiž dobre stráviteľné bielkoviny, zdraviu prospešné nenasýtené Ω3 mastné kyseliny, vitamíny sk. B, vitamín D, selén a draslík. Kukuričné klasy v Des Moines Iowa vymenili tekvice. „Halloween“, tunajšími deťmi túžobne očakávaný večer, je predo dverami (31. 10.), tak som sa mojou krajšou a lepšou ½ nechal „zvečniť“ a obr.Vám, so srdečným jesenným pozdravom, posielam ku nám domov!