Cestoviny

Cavatelli so salsicciou a rukolou

Autor receptu: bugout

Cestovinová rýchlovka, tentokrát ako základ slúži talianska salsiccia, teda neúdená biela klobása.* Cavatelli sa asi sušené nepredávajú, tak buď si ich urobte, nahraďte inou cestovinou alebo kúpte čerstvé.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Úvodom zasa musím pár viet... Receptov je viac (kto by to čakal), ja som vybral taký jednoduchší, teda s menej surovinami, jednoduché sú všetky. Tento základný recept sa môže rozšíriť o paradajky, smotanu alebo aj ricottu. Takže kto chce, nech sa páči. Ja som skrátka nechcel paradajkovú ani smotanovú (syrovú) omáčku, ale len opečené mäso a rukolu. (V texte spomínam aj alternatívne možnosti, takže je to taký 3v1 recept, sú to tri alternatívy, ich vzájomnú kombináciu som nevidel ani neskúšal; v prípade alternatív nechávam rukolu na individuálnom posúdení.)
  2. Na panvicu dáme olej (množstvo opatrne, keďže salsiccia je čerstvá klobása, suchosť jej nie je vlastná) a cesnak (taliani zvyknú celý strúčik a potom ho vyhodia ja dávam nadrobno nasekaný) a chilli. Po chvíľke pridáme vypitvanú a rozdrobenú salsicciu a opekáme do chrumkava.
  3. Medzitým si dáme variť cestoviny. Klobásu podlejeme vínom a necháme víno pekne vyvariť. Salsicciu podľa potreby podlejeme vodou z cestovín. Tu ak chceme, dáme paradajky, smotanu alebo paradajkovú passatu. Podľa toho treba upraviť aj dĺžku prípravy... (čerstvé paradajky potrebujú skrátka nejakú tú chvíľu)
  4. K zmesi do panvice pridáme cestoviny s trochou vody (množstvo vody záleží od toho, či sme pridávali paradajky, smotanu alebo passatu; vodu pri každom takomto jedlo priebežne pridávam zhruba po pol žufanke, jedlo nesmie byť suché a voda so škrobom z cestovín je na to ako stvorená) a postupne vmiešame rukolu. Kto chce ricottu, tá sa pridáva teraz na záver, len sa vmieša do hotového jedla, žiadne varenie...