Bryndzový koláč

Bryndzový tart so špargľou a s tymianom

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zo špaldovej múky, studeného masla, žĺtka a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút postáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie do kruhu s priemerom cca 26 cm.
  2. Pomocou papiera cesto prenesieme do formy na tart, kde ho vyklopíme a rukami vytvarujeme tak, aby okraje mali na výšku cca 1,5 cm. Cesto popicháme vidličkou a opäť naň položíme papier na pečenie, ktorý zasypeme surovou fazuľou (slúži ako ťažidlo a zabezpečí, že cesto nenarastie). Korpus spolu s fazuľou predpekáme na 180 stupňoch 10–15 minút.
  3. Bryndzu, vajíčka, smotanu rozmixujeme dohladka, pridáme soľ a korenie a primiešame hladkú múku. Plnku vylejeme na predpečený korpus, navrch poukladáme očistenú špargľu a nasekaný tymian. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút dozlatista.