Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy so slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Kedysi jedlo chudobných, dnes vyhľadávaná pochúťka v
reštaurácii. No nemali to výborné? Vedeli si dopestovať od
zemiakov, slaninky, bryndze...
Postup
- Zemiaky uvaríme v osolenej vode, scedíme, nastrúhame alebo popučíme. Pracovnú dosku posypeme múkou, vysypeme zemiaky a necháme vychladnúť.
- Bryndzu, mleté čierne korenie a posekanú pažítku zmiešame spolu. Zo zemiakov, vajec, soli a múky vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a pohárom vykrojíme kolieska.
- Kolieska plníme bryndzou, dáme do tvorítka na pirohy, uzavrieme, a aby sa pirohy neotvárali, pritlačíme boky vidličkou. V slanej vriacej vode uvaríme pirohy. Keď vyplávajú nahor, scedíme a necháme odkvapkať.
- Slaninku nakrájame na malé kocky, opražíme do zlatista, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a orestujeme.
- Pirohy poukladáme na tanier, polejeme opraženou slaninkou, pridáme kyslú smotanu, posypeme pažítkou. Dobrú chuť všetkým.