Bravčové rezy s hríbovou kašou zapekané s údeným syrom /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Oprášila som svoje staršie obľúbené recepty a jeden z nich som vybrala. Je to síce kalorická bomba, ale veľmi dobručký a chutný. Myslím si, že raz za čas si to môžem dovoliť a neprekáža mi, že trocha je pracný a časovo náročný, lebo za tú námahu to stojí.

4
porcie
120 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäsko som pokrájala na rezne o váhe 150 g, naklepala som ich, narezala po obvode,aby sa pri opekaní neskrútili. Osolila som ich, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ich odpočívať,kým som pripravila to ostatné.
  2. Namočila som sušené dubáky do vlažnej vody na 1 hodinu.
  3. Pripravila som si červenú cibuľu, z ktorej sa pečením vytvoria kvety. recept mám tu, vložený 10.02.2012 ako Kvety z červenej cibule - vid postup na prípravu.
  4. Pripravila som si základnú bešamelovú omáčku a nechala som ju vychladnúť. recept mám tu - vložený 20.02.2012.
  5. V panvici som sprudka opiekla v rozpálenom oleji bravčové rezy, najprv 2 minúty na najsilnejšom plameni, potom som stiahla plameň na polovicu a opekala som ešte 2 minúty. Druhú stranu rezov som opekala na tomto stiahnutom plameni 4 minúty. Celkom 4+4 minúty.
  6. Opečené bravčové rezy som vybrala na tanier a nechala úplne vychladnúť.
  7. Vo výpeku z mäska som orestovala do sklovita pokrájanú cibuľu na kocky.
  8. K orestovanej cibuli som pridala scedené dubáky, ktoré som restovala do mäkka za občasného podliatia vodou z namočených hríbov. Môžu sa použiť aj iné huby ako práve hríby. Robila som toto jedlo už aj so šampiňonmi a tiež to bolo veľmi dobré. Orestované dubáky som nechala úplne vychladnúť.
  9. Ked dbáky vychladli, rozmixovala som ich ponorným mixérom na jemné pyré, ktoré som dochutila soľou,čerstvo mletým čiernym korením a lístkami sušeného tymiánu.
  10. Do vychladnutej základnej bešamelovej omáčky som pridala celé vajce, sušený tymián a dobre som celé premiešla. Vajíčko som pridala, aby sa hmota pri zapekaní dobre spojila.
  11. Do tohoto základu som pridala rozmixované dubáky, dobre premiešala a mala som pripravenú hríbovú kašu.
  12. Dno pekáča som vystlala domácou údenou slaninkou, pokrájanou na plátky a pridala som 2 PL oleja.
  13. Vychladnuté opečené bravčové rezy som položila na údenú slaninku.
  14. Potrela som ich výdatnou vrstvou hríbovej kaše a ...
  15. ...hojne posypala nastrúhaným údeným syrom. Pekáčik som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov a zapekala som tieto rezy 25 minút, kým sa na povrchu neutvorila pekná zlatohnedá kôrka.
  16. Podávala som so zemiakmi pečenými na masle, domácou čalamádou a dekorovala kvetom z pečenej červenej cibule. Bravčové rezy sú mäkkučké, nasiaknuté údenou slaninkou a delikátnou chuťou hríbovej kaše z dubákov , ktorá výborne harmonizuje s údeným syrom a chuťou kvetu z pečenej cibule. /recept tu - 19.02.2012/