Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Viem, že pravá sviečková sa varí z hovädzieho mäsa. Ja som ju tentoraz robila z
bravčového. Podávala som ju s domácou knedľou.
Postup
- Pliecko som si vyložila na pracovnú dosku a rozmýšľala, čo z neho uvarím. Perkelt, rizoto a ďalšie nápady mi manžel neschválil. Nakoniec povedal, že chce sviečkovú. Tak som prvý krát varila sviečkovú z bravčového mäsa.
- Očistenú zeleninu som nakrájala. Použila som 3 mrkvy, 2 petržleny a polovicu stredného zeleru.
- Nakrájala som aj jednu väčšiu cibuľu.
- Na oleji som opiekla 2 plátky na kocky nakrájanej údenej slaniny.
- Potom som opiekla mäso zo všetkých strán, aby sa póry zatiahli.
- Opečené mäso som vybrala na tanier.
- Orestovala som cibuľu do sklovita.
- Pridala som k nej zeleninu, tiež som ju trochu opiekla. Nakoniec som k zelenine pridala mäso, soľ, mleté čierne korenie, 2 ks bobkových listov, nové korenie a mleté čierne korenie. Podliala som 250 ml horúcej vody. Mäso som varila v tlakovom hrnci 30 minút. Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody. Vybrala som bobkové listy a nové korenie. Zeleninu som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som 200ml šľahačky, omáčku som ešte prevarila s plnotučnou horčicou. Nakoniec som pridala citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy a čl cukru. Omáčku som nezahusťovala, bola dosť hustá.
- Kým sa mi mäso dusilo, spravila som kysnutú knedľu.