Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Viem, že pravá sviečková sa varí z hovädzieho mäsa. Ja som ju tentoraz robila z bravčového. Podávala som ju s domácou knedľou.

30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pliecko som si vyložila na pracovnú dosku a rozmýšľala, čo z neho uvarím. Perkelt, rizoto a ďalšie nápady mi manžel neschválil. Nakoniec povedal, že chce sviečkovú. Tak som prvý krát varila sviečkovú z bravčového mäsa.
  2. Očistenú zeleninu som nakrájala. Použila som 3 mrkvy, 2 petržleny a polovicu stredného zeleru.
  3. Nakrájala som aj jednu väčšiu cibuľu.
  4. Na oleji som opiekla 2 plátky na kocky nakrájanej údenej slaniny.
  5. Potom som opiekla mäso zo všetkých strán, aby sa póry zatiahli.
  6. Opečené mäso som vybrala na tanier.
  7. Orestovala som cibuľu do sklovita.
  8. Pridala som k nej zeleninu, tiež som ju trochu opiekla. Nakoniec som k zelenine pridala mäso, soľ, mleté čierne korenie, 2 ks bobkových listov, nové korenie a mleté čierne korenie. Podliala som 250 ml horúcej vody. Mäso som varila v tlakovom hrnci 30 minút. Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody. Vybrala som bobkové listy a nové korenie. Zeleninu som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som 200ml šľahačky, omáčku som ešte prevarila s plnotučnou horčicou. Nakoniec som pridala citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy a čl cukru. Omáčku som nezahusťovala, bola dosť hustá.
  9. Kým sa mi mäso dusilo, spravila som kysnutú knedľu.