Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: kristinamia

Dnes máme na obed, mäso na šťave, uvarene v tlakovom hrnci s tarhoňou. Veľmi rada varím v tlakáči, tak sa chcem podeliť o skúsenosti a pridať recept, ako to robím ja. Použila som stehno, lebo sme iné doma nemali a karé je dosť delikátne na takúto prípravu, odporúčam však použiť lopatku.

10 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľku orestujeme na oleji, alebo masti do sklovita.
  2. Pridame maso a orestujeme. Ochutime korenim, bujon, sol, cierne mlete korenie a paprika. Premiesame a podlejeme vodou, cca 1 liter. Alebo podla toho, ako ma kto rad stavu, my ano, tak davam vody viac.
  3. Pridame mrkvu nakrajanu na kocky a tlakovy hrniec uzavrieme.
  4. Hrniec nechame natlakovat na silnom stupni pary, stisime a nechame varit 45 minut. Vyrobca odporuca 30 minut, ale mne sa viac paci, ked je masko makksie.
  5. Po 45 minutach, hrniec odtlakujeme a otvorime. Takto vyzera masko po otvoreni tlakoveho hrnca.
  6. Vopred som si pripravila mrazenu kukuricu a hrasok. Mrazena sa mi zda ekonomickejsia, nie je taka draha, zachova si vitaminy a nemusim vzdy minut vsetko, ako pri konzerve. Kolko potrebujem, tolko pouzijem. Rozmrazi sa velmi rychlo, ked ju zalejeme vriacou vodou.
  7. Zeleninu pridame k masu a este trochu povarime.
  8. Medzitym si pripravime zatrepku, 3-4 lyzice hladkej muky zmiesame s vodou. Ja si vzdy pripravim zatrepky viac a podla potreby potom dolievam a zahustujem.
  9. Hotovo. Servirujeme s ryzou, tarhonou, slovenskou ryzou, alebo so zemiakovou kasou. Dobru chut.