Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept)
Autor receptu: kristinamia
Dnes máme na obed, mäso na šťave, uvarene v tlakovom hrnci s tarhoňou. Veľmi rada
varím v tlakáči, tak sa chcem podeliť o skúsenosti a pridať recept, ako to robím ja.
Použila som stehno, lebo sme iné doma nemali a karé je dosť delikátne na takúto
prípravu, odporúčam však použiť lopatku.
10 minút príprava |
55 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľku orestujeme na oleji, alebo masti do sklovita.
- Pridame maso a orestujeme. Ochutime korenim, bujon, sol, cierne mlete korenie a paprika. Premiesame a podlejeme vodou, cca 1 liter. Alebo podla toho, ako ma kto rad stavu, my ano, tak davam vody viac.
- Pridame mrkvu nakrajanu na kocky a tlakovy hrniec uzavrieme.
- Hrniec nechame natlakovat na silnom stupni pary, stisime a nechame varit 45 minut. Vyrobca odporuca 30 minut, ale mne sa viac paci, ked je masko makksie.
- Po 45 minutach, hrniec odtlakujeme a otvorime. Takto vyzera masko po otvoreni tlakoveho hrnca.
- Vopred som si pripravila mrazenu kukuricu a hrasok. Mrazena sa mi zda ekonomickejsia, nie je taka draha, zachova si vitaminy a nemusim vzdy minut vsetko, ako pri konzerve. Kolko potrebujem, tolko pouzijem. Rozmrazi sa velmi rychlo, ked ju zalejeme vriacou vodou.
- Zeleninu pridame k masu a este trochu povarime.
- Medzitym si pripravime zatrepku, 3-4 lyzice hladkej muky zmiesame s vodou. Ja si vzdy pripravim zatrepky viac a podla potreby potom dolievam a zahustujem.
- Hotovo. Servirujeme s ryzou, tarhonou, slovenskou ryzou, alebo so zemiakovou kasou. Dobru chut.